Hlavní obsah

Podzimní nehody stály život desítky chodců

Právo, Josef Koukal

Listopad a prosinec. Dva nejtragičtější měsíce v roce, pokud jde o úmrtí chodců při dopravních nehodách. Ačkoli celková čísla obětí dopravních nehod, a to i těch z řad chodců, loni klesala, poslední měsíce roku byly dokonce tragičtější než předloni.

Nehoda s chodcem, která se stala v Krnově v dubnu minulého roku

Článek

V roce 2012 zahynulo od začátku října do konce prosince 49 chodců, uplynulé tři měsíce si z jejich řad vyžádaly 58 obětí. Nejtragičtější byl listopad s 22 mrtvými chodci (o 2 víc než předloni) a prosinec s 20 oběťmi (o 4 víc).

Za zvýšeným počtem tragických nehod s chodci je na podzim vždy horší viditelnost, tvrdí ředitel dopravní policie Tomáš Lerch. Většina těchto neštěstí se odehrává v noci a zimní období s pozdním rozedníváním a časným smrákáním pro ně vytváří podmínky.

„Neustále proto klademe důraz na to, aby lidé používali za tmy na ulicích reflexní prvky,“ uvedl Lerch.

S reflexním prvkem na oblečení je chodec pro řidiče auta viditelný na několikanásobně delší vzdálenost.

Na českých silnicích v loňském roce zahynulo celkem 134 chodců, což je o dvanáct méně než předloni. Výrazně klidnější byly měsíce leden, květen a červen.

Celkem vloni při dopravních nehodách zahynulo 583 osob, nejméně za posledních padesát let, kdy se statistiky dělají. Také 2782 těžce zraněných osob představuje podle Lercha nejlepší číslo od roku 1990. Lehce zraněno bylo 22 577 lidí. Škodu způsobenou při haváriích policie vyčíslila na necelých pět miliard korun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám