Hlavní obsah

Při dopravních nehodách řidiči loni způsobili škody za pět miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Řidiči při loňských dopravních nehodách způsobili podle policejních odhadů škody za pět miliard korun. V roce 2012 to bylo téměř 4,9 miliardy. Celkově za rok 2013 zahynulo na silnicích 583 lidí, což je o 98 méně než předloni. Je to nejnižší počet usmrcených od roku 1961 a zároveň je to vůbec poprvé, kdy počet obětí klesl pod 600.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Jedna z prosincových nehod na jihu Moravy.

Článek

Novináře o dopravní statistice informoval šéf dopravní policie Tomáš Lerch. Pro příští rok by chtěl počet mrtvých na českých silnicích stlačit pod 550.

O téměř sedm procent poklesl meziročně počet těžce raněných, přesto se jedná o nejnižší číslo od roku 1990. Celkem se za loňský rok stalo téměř 85 000 nehod, při kterých se těžce zranilo přes 2700 lidí, lehce pak 22 500.

Mezi nejčastější příčiny nehod patřilo nevěnování se řízení vozidla a příliš vysoká rychlost, která zavinila nejvíce smrtelných úrazů.

Cíl do roku 2020 je 365 obětí 

Pokles počtu mrtvých zaznamenali policisté v devíti z 12 měsíců, růst evidovali v únoru, červenci a v prosinci. Zároveň policie eviduje celkem 83 dnů bez obětí, naopak dva dny v roce si vyžádaly sedm lidských životů.

Jako velký problém vnímá Lerch to, že zhruba pětinu všech nehod zavinili řidiči s praxí kratší než pět let. Chtěl by se proto do budoucna zaměřit na jejich vzdělávání. "My už dlouhodobě spolupracujeme s ministerstvem dopravy na úpravě stávající legislativy ve vztahu k řidičům, kteří začínají. Myslím si, že tato čísla dokazují, že není čas to odkládat," prohlásil.

Postěžoval si také na to, že roste počet řidičů, kteří jezdí pod vlivem drog. Přivítal naopak, že za volant usedá méně lidí opilých. "Alarmující je však číslo týkající se hladin. U dvou třetin nehod, které se stanou pod vlivem alkoholu, je zjištěna více než jedna promile," upozornil. Doplnil, že loni 29. ledna se nestala žádná nehoda způsobená způsobená alkoholem, což je prý "nevídaný jev".

Mezi nejhorší roky patří dlouhodobě rok 1969, kdy zahynulo 1758 lidí, a rok 1994 s 1473 usmrcenými. Od roku 2007, kdy se stalo obětí nehody 1123 lidí, počet usmrcených klesá. Podle cíle vytyčeného Národní strategií bezpečnosti silničního provozu by do roku 2020 neměl umírat na silnicích více než jeden člověk denně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám