Hlavní obsah

Nezaměstnaný získával hesla a kódy k pokeru, mladí důvěřivci přišli o půl miliónu

Právo, Aleš Honus
Nový Jičín

O obrovské naivitě mnoha uživatelů internetu svědčí případ, který vyšetřuje policie na Novojičínsku. Ve vazbě skončil v minulých dnech jednadvacetiletý nezaměstnaný muž z Petřvaldu, kterému se podařilo prostřednictvím získaných hesel odčerpat z telefonních účtů svých internetových „přátel“ asi půl miliónu korun.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Policie zatím eviduje 128 poškozených, vyšetřování stále není u konce. „Muž svou drzostí zneužil důvěřivosti a lehkovážnosti poškozených, v převážné míře mladistvých. S poškozenými komunikoval prostřednictvím sociálních sítí Facebook a Badoo, následně jim odčerpával finanční prostředky z telefonních účtů, které použil pro hru poker na internetových serverech,“ uvedl mluvčí novojičínské policie Petr Gřes.

Na začátku celého případu bylo získání hesla facebookového profilu bývalé přítelkyně.

„Prostřednictvím tohoto hesla získal přístup ke kontaktům jejích „přátel“. Také od některých z nich získal hesla k profilům. Následně získával další okruhy uživatelů profilů na sociálních sítích, které oslovoval pod falešnou identitou s různými záminkami a žádostmi s jediným cílem, získat kódy k možnosti sázení a hraní pokeru. Mnozí mu ochotně a naivně požadované údaje zaslali, a pak s hrůzou zjišťovali, že mají dluh u mobilních operátorů,“ uvedl Gřes.

V mnoha případech se jednalo o děti, kterým jejich telefonní účty platí jejich rodiče. „Poškozenými jsou tedy také rodiče, ale i firmy, na které jsou mobilní telefony vedeny,“ dodal mluvčí.

Nejohroženější jsou děti 

Mezi poškozenými jsou i tací, kteří mu neuvěřili, správně zapochybovali a kódy mu nakonec neposlali. Přesto i oni jsou ve věci vedeni jako svědci a poškození.

Mnozí uživatelé sociálních sítí si svá hesla a kódy nechrání, vystavují je na odiv veřejnosti
policejní mluvčí Petr Gřes

„Podezřelý se tohoto jednání dopouštěl od roku 2012, již dříve se však na střední škole pokoušel se spolužáky nabourat do profilů uživatelů. V témže roce dostal podmínečný trest za stejné jednání na šest měsíců. Pokračoval však dále. Nakonec závěrem roku skončil ve vazební věznici. Před samotným zatčením u něj policisté provedli domovní prohlídku, při ní zajistili další důkazy k případu,“ dodal policejní mluvčí.

Podobné případy se podle policie dějí denně. „Mnozí uživatelé sociálních sítí si svá hesla a kódy nechrání, vystavují je na odiv veřejnosti, nechávají je volně přístupné na pracovních stolech, poznamenané na platebních kartách či je přímo důvěřivě sdělují ostatním osobám. Následné škody nejsou pouze finanční, ale mnohdy také morální. Ochrana je pouze jediná, být zodpovědný, příliš nedůvěřovat a o těchto věcech mluvit se svými dětmi. Právě ony jsou nejohroženější cílovou skupinou,“ doplnil Gřes.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám