Hlavní obsah

Zbití a únos disidenta Placáka nejsou promlčené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Případ násilí na někdejším disidentovi Petru Placákovi není promlčený. Nejvyšší soud (NS) proto zrušil zprošťující rozsudek nad třemi bývalými příslušníky komunistické Státní bezpečnosti (StB), kteří podle obžaloby v červnu 1989 Placáka unesli a zbili. Případ znovu projedná odvolací Městský soud v Praze

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle NS nelze promlčecí dobu počítat od spáchání činu, ale až od konce roku 1989. Kvůli tomu se na případ vztáhne také ustanovení trestního zákona, které v roce 1999 obecně prodloužilo promlčecí dobu.

NS zároveň upozornil na charakter předlistopadového režimu, který toleroval kriminální postupy v údajném politickém a státním zájmu.

"Není sporu o tom, že v uvedené době absentovala vůle, snaha a ochota státu určité trestné činy stíhat," stojí v usnesení senátu s předsedou Michalem Miklášem.

Odvezli ho do lesa a zbili 

Obvodní soud pro Prahu 7 původně dvěma bývalým příslušníkům StB uložil nepodmíněné tresty, jednomu trest podmíněný. Antonínu Prchalovi a Ladislavu Irovskému, kteří údajně Placáka bili, vyměřil soud 1,5 roku a rok vězení. Petr Vrbický, který jim dělal řidiče, odešel s podmíněným trestem. Poslední z údajných útočníků již zemřel.

Odvolací senát však později při neveřejném zasedání rozhodl, že trestný čin je promlčený. Nejvyšší státní zastupitelství proti tomu úspěšně podalo dovolání k NS.

Muži podle obžaloby tehdy pětadvacetiletého Placáka unesli, když spolu s dalšími zhruba 30 lidmi protestoval proti kácení stromů v pražské Stromovce.

Čtyři příslušníci StB ho odvedli do auta a odvezli do lesů poblíž Křivoklátu na Rakovnicku. Placák již dříve u soudu popsal, že tři z nich jej začali mlátit. Údajně dostal několik ran do břicha i kopanců do hlavy. Následně mu muži vzali doklady a nechali ho v lese.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám