Hlavní obsah

Americký voják odpaloval v centru Prahy cvičné dělostřelecké granáty

Novinky, for, ok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Americký voják si před silvestrovskou půlnocí spletl pražské ulice s vojenským cvičištěm. Místo pouštění petard a rachejtlí házel mezi lidi cvičné dělostřelecké granáty, které používá americká armáda. Když policisté muže zadrželi, pokusil se jim utéct.

Policisté zadrželi amerického vojáka, který v Praze odpaloval cvičnou municiVideo: Novinky

 
Článek

Policisty, kteří večer na Silvestra monitorovali situaci v centru Prahy, zaujal zvukový efekt exploze.

„To byl výbuch, který se naprosto vymykal všemu, co jsme za ten večer slyšeli,“ řekl Novinkám jeden z vyšetřovatelů. „Z našeho pohledu to byla dost silná exploze. Myslel jsem si, že explodoval plyn v nějakém domě, nebo že se mohlo stát to, co se stalo před několika dny v Rusku,“ dodal s odkazem na nedávné teroristické útoky v ruském Volgogradu.

Foto: Novinky

Cvičné dělostřelecké granáty

Mladý muž, který slouží na americké letecké základně Ramstein v Německu, stihl před zásahem policistů hodit v ulici Dlouhá dva cvičné granáty, které je zakázané používat v dosahu lidí. V blízkosti výbuchu by se do 30 metrů neměl nikdo pohybovat, jinak hrozí zranění.

„Jednání s ním bylo složité, protože byl podnapilý, byl to cizinec a snažil se zahazovat ty výbušky od sebe tak, abychom je u něj nemohli najít a abychom proti němu neměli žádný důkaz,“ doplnil zasahující policista.

Policisté vojáka zadrželi a převezli na služebnu s podezřením na trestné činy obecného ohrožení a nedovoleného ozbrojování. Když mu policisté řekli, z čeho muže viní, pokusil se o útěk. Státní zástupce pak podal návrh na vzetí do vazby.

Během jeho nebezpečného počínání nebyl nikdo zraněn.

Výbušné zařízení, které použil, armáda označuje jako M115A2 Ground Burst Simulator a používá při výcviku vojáků k simulaci pozemní exploze, včetně zvukového efektu výbuchu.

Reklama

Výběr článků

Načítám