Hlavní obsah

Padající kláda zabila osmiletého chlapce

– FRÝDLANT
Novinky, Barbora Silná

O svého 8letého chlapce přišla matka ve středu odpoledne v Dolní Řasnici na Frýdlantsku. Hoch si při procházce venku hrál s ostatními dětmi u volně přístupné hromady dřeva. Jedna z klád se uvolnila a rozdrtila jej. Policie začala stíhat dva místní podnikatele, kteří měli klády zajistit.

Článek

Dva 51letí dřevaři složili asi 25 kubíků dřeva na volné prostranství u kulturního domu. Čtyřmetrové klády, které tam po dohodě s obecním úřadem ležely celé roky, nikterak nezajistili ani neoplotili, takže k nim měl přístup kdokoli.

"Dvě maminky se tady procházely se svými dětmi. Když děti viděly složené klády, utekly napřed a na jedné z nich, která byla napříč, se začaly houpat," popsala událost mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková.

Hra asi šesti dětí se v tu chvíli stala osudnou pro chlapce, jenž měl v březnu oslavit své deváté narozeniny. Schoval se totiž kamarádům pod kládu. "Ta se uvolnila a rozdrtila chlapci hlavu, hrudník a zlomila obě nohy," upřesnila Suchánková.

Přivolaný lékař již dítěti nedokázal pomoci. "Snažili jsme se chlapce resuscitovat, ale jeho zranění byla neslučitelná se životem," konstatoval Miroslav Samek z liberecké záchranné služby.

Obec matce pomůže

Neštěstí přitom sledovaly nejenom děti, ale i maminka chlapce a její kamarádka. "Všechno se to seběhlo hrozně rychle. Sto metrů od místa tragédie je hostinec, ani v něm lidé nepostřehli, že se něco přihodilo. Až když odjížděla záchranka, si všichni uvědomili, co se seběhlo," líčil starosta Dolní Řasnice Robert Wilder (nezávislý).

"Je samoživitelka a měla tři děti. Chceme jí pomoci, jak to jenom půjde," řekl Wildner.

"Byla to souhra nešťastných okolností. Přesto policejní rada obvinil dva muže z nedbalostního trestného činu ublížení na zdraví s následkem smrti," dodala Suchánková.

Místní jsou v šoku

Tragédie otřásla celou vesnicí. Učitelka mrtvého chlapce nechtěla příliš mluvit. Uvedla jen, že do školy dnes přišel hoch, který se na smrt kamaráda díval. "Vyprávěl nám to a byl celý otřesený. Všechny děti ve třídě to hrozně sebralo. Byl to hodný kluk," svěřila se.

Také místní jsou v šoku. "Je to obrovské neštěstí. Chudák kluk, maminka se z toho zhroutila. Takovou věc si nikdo neumí představit," zmínila jedna ze starousedlic.

Reklama

Výběr článků

Načítám