Hlavní obsah

Experti prozkoumají kromě vybuchlého trezoru i původ dosud neznámé látky

Právo, Radim Vaculík
Praha

Už během čtvrtečního odpoledne by se okolnostmi tragického výbuchu na palestinské ambasádě měli začít zabývat experti z policejního kriminalistického ústavu. Požádali je o to vyšetřovatelé z pražské policie a zadali jim hned několik úkolů, co mají odborníci zjistit. Kromě informace o tom, o jakou výbušninu šlo, by detektivové od expertů rádi znali odpovědi i na další důležité otázky, mimo jiné původ dosud neznámé látky, zřejmě výbušniny.

Foto: Novinky

Policisté uzavřeli celou ulici.

Článek

„Nechtějí po nás pouze složení povýbuchových zplodin, ale i nějaké mechanoskopické zkoumání toho trezoru, co se týká uzamykacího systému,“ řekl ve čtvrtek Právu náměstek ředitele Kriminalistického ústavu Praha (KUP) pro vědu a zahraniční styky Marek Kotrlý.

Na dotaz redakce, zda to tedy znamená, že policie chce vědět, jestli s odemykacím a zamykacím systémem trezoru mohl být spojen samotný výbuch, odpověděl Kotrlý jednoznačně: „Ano. Bude se samozřejmě řešit i způsob iniciace (exploze).“

Vzorek neznámé látky 

Kotrlý také uvedl, že vyšetřovatelé zatím chtějí po odbornících zkoumat stopy týkající se pouze jednoho trezoru, v němž mělo dojít první lednový den k výbuchu, za což zaplatil životem palestinský velvyslanec Džamál Muhammad Džamál.

Do domu přicházejí pyrotechniciVideo: Jiří Forman, Novinky

„Má tam být předložen vzorek neznámé látky, ale zatím netušíme, odkud má pocházet, zda z toho trezoru, nebo to má být nějaká jiná výbušnina,“ naznačil Kotrlý, že policie našla důležité a závažné stopy.

Doplnil, že experti zatím trezor ani veškeré materiály související s explozí fyzicky nepřevzali – mělo by se tak stát ještě během dne. „Poté by mělo proběhnout fyzické ohledání trezoru, který je nyní v policejním skladu,“ poznamenal Kotrlý.

Lhůta na zpracování expertizy je sice jeden měsíc, ale podle něj i vzhledem k důležitosti případu a zájmu veřejnosti a médií by výsledky mohly být známy dříve.

Případ řeší už i ÚOOZ

Kromě odborníků z KUP už ale případ začali řešit také detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Právě pod tuto elitní jednotku přitom patří i speciální protiteroristický odbor – Národní kontaktní bod pro terorismus.

Mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták sice ve čtvrtek Právu potvrdil, že tamní kriminalisté se na vyšetřování okolností tragédie podílejí, zda věc ale řeší právě protiteroristický odbor, to potvrdit nechtěl.

„Náš útvar na vyšetřování spolupracuje, podílí se na tom více složek, nikoli nějaký konkrétní odbor,“ reagoval Hanták na otázku Práva, zda věc řeší právě protiterorističtí experti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám