Hlavní obsah

Palestinský velvyslanec mohl být v Praze obětí atentátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Výbuch trezoru, po němž ve středu zemřel palestinský velvyslanec v České republice Džamál Muhammad Džamál, nemusel být způsoben neodbornou manipulací s bezpečnostní schránkou, jak uvádí policie. Agentura Nová Čína citovala nejmenovaného palestinského představitele, který uvedl, že mohlo jít o atentát na diplomata. Rovněž se spekuluje o tom, že trhavinou mohl být semtex.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Palestinský velvyslanec Džamál Muhammad Džamál

Článek

Zmíněný představitel bez dalších podrobností řekl, že palestinské úřady nevylučují, že Džamál se stal obětí „atentátu“. Palestinský ministr zahraničí Rijád Málikí přitom ve středu podle AP prohlásil, že explodoval trezor, který nejméně dvě desítky let nikdo neotevřel. [celá zpráva]

Otázkou nadále zůstává, proč byly v objektu ambasády výbušniny. Policejní prezident Martin Červíček novinářům řekl, že v komplexu velvyslanectví neměly co dělat. [celá zpráva]

Vyšetřování incidentu má pokračovat i ve čtvrtek. České policii budou asistovat i zástupci palestinské strany.

Policejní mluvčí k výbuchu v SuchdoleVideo: Jiří Forman, Novinky

Mohl vybuchnout semtex

Zpravodajský a komentátorský portál thecommentator.com uvedl, že v Praze mezi novináři koluje o původu výbušniny „zajímavá teorie“, která se sice může nakonec ukázat jako nepravdivá, má ale přesvědčivý základ. Údajně by mohlo jít o semtex, což je plastická trhavina vyvinutá v 50. letech v Československu.

V Suchdole explodoval rezidenční byt velvyslanceVideo: Jiří Forman, Novinky

Jak upozornil thecommentator.com, semtex v období studené války získaly arabské teroristické skupiny a režimy podporující Palestince, například Libye.

„Pokud to semtex byl, zcela jistě šlo o velmi staré zásoby. Česká republika je nyní jednou z nejvíce proizraelských zemí v Evropě,“ napsal thecommentator.com. Dodal, že semtex byl v minulosti velmi oblíbený pro svůj ničivý účinek a proto, že byl prakticky nezjistitelný. Teprve smlouvy na konci studené války přinesly závazek přidávat během výroby detekční prvky, díky kterým je možné trhavinu v rámci bezpečnostních kontrol snadno odhalit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám