Hlavní obsah

Silvestrovské oslavy v Praze proběhly v poklidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Oslavy příchodu nového roku v centru Prahy se k 22:30 obešly bez incidentů. Na pořádek dohlížejí čtyři stovky policistů a strážníků, v pohotovosti jsou také záchranáři. Žádný mimořádný zásah nezaznamenali. Na protialkoholní záchytné stanici skončilo pět lidí, dalších 16 lůžek zůstalo volných. V ulicích jsou tisíce lidí, většinou turistů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Silvestrovské oslavy v centru Prahy.

Článek

Podle mluvčí policie Andrey Zoulové se nestal žádný závažný incident. Lidé v ulicích odpalují od večerních hodin tradičně dělbuchy a petardy, přičemž náročnější část oslav policii prý teprve čeká po půlnoci. Ani zdravotníci nezaznamenali výrazně zvýšený počet výjezdů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Silvestrovské oslavy v centru Prahy.

Celkem nasadila záchranná služba do akce 120 zaměstnanců. Dispečink řešil podle mluvčí záchranářů Jiřiny Ernestové loni v dvanáctihodinové silvestrovské směně 299 událostí, což je srovnatelné s průměrem 24 hodin všedního dne. Obvykle podle ní převažují potíže spojené s konzumací alkoholu, řezná poranění od střepů a úrazy způsobené pyrotechnikou.

Na oslavy se připravila také protialkoholní záchytná stanice Městské polikliniky Praha. Její ředitelka Iva Merhautová řekla, že lékaři od rána propustili 15 lidí, kteří mohli po prospání a ošetření odejít. K 22:30 bylo z 21 lůžek pět obsazených. "Ze zkušeností personálu není v zaplněnosti velký rozdíl mezi všedním dnem a Silvestrem," dodala.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Silvestrovské oslavy v centru Prahy.

Kolem sochy svatého Václava vyrostly kovové zábrany, aby se opilci nepokoušeli na pomník vylézt. Podstavec zdobí mozaika zobrazující exprezidenta Václava Havla.

Dopravní opatření na Václavském náměstí

Na pořádek dohlíží zhruba 200 policistů a podobný počet městských strážníků. Kontrolují například používání nedovolené pyrotechniky. "Zaměřují se také na odhalování majetkové trestné činnosti, zejména kapesních krádeží," upřesnila mluvčí.

Dopravní opatření se týkají například Václavského náměstí, které se od 16:00 uzavřelo pro auta včetně příjezdových ulic. "Maximálně preferován je provoz tramvají v ulicích Vodičkova - Jindřišská," dodala Zoulová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Záchranářské vozidlo Golem bylo tradičně k dispozici na pražském Václavském náměstí.

Program na Staroměstském náměstí na pódiu poblíž vánočního stromu zahájil Dětský Silvestr pod taktovkou kouzelnického Dua Fernando, hrály se poprockové hity 60. až 90. let. Večerní program uvedla dívčí kapela The Apples, jejíž převzaté světové hity roztancovaly přítomné cizince i místní bezdomovce. Před půlnocí se o náladu přítomných postará dýdžej Phil Crow. Silvestrovská show skončí 15 minut po půlnoci.

Místo alkoholu Silvestrovský běh 

Provoz tramvají v ulicích Vodičkova a Jindřišská zůstane zachován. Navíc bude prodloužen provoz metra o hodinu do 01:00. Novoroční úklid nejnavštěvovanějších míst Prahy zajistí zhruba 120 pracovníků a 30 úklidových mechanismů různých typů. Hlavní město letos vydá na novoroční úklid včetně kompletních dopravních opatření asi milión korun.

Lidé v metropoli mohou příchod roku oslavit i jinak než řáděním v ulicích. Ne tak rušno, ale přesto veselo bude v některých pražských divadlech. Do programu zařadila komedie, například Pan Kaplan má třídu rád s Oldřichem Víznerem v titulní roli v Divadle ABC, Kancl v Rokoku či projekt "dámské šatny" Švandova divadla Cry Baby Cry.

Program v kinech CineStar nabízí mimo jiné předpremiéry filmů roku 2014 Něžné vlny, Zpátky do ringu, Vlk z Wall Street a Panoramal Activity: The Marked Ones. Sportem pak nový rok mohou přivítat účastníci Silvestrovského běhu ve 23:50 u Nepomuckého rybníka v Centrálním parku.

Reklama

Výběr článků

Načítám