Hlavní obsah

Pobertové se činili. Ukradli krávu, plyn i česnek

Právo, Josef Koukal

Že předmětem zájmu zlodějů může být prakticky cokoli, dokazovali po celý uplynulý rok čeští chmatáci. Na kuriózní případy krádeží sezóna chudá nebyla.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Pracovníci stavební firmy v Ostravě se letos v dubnu nestačili divit, když jim do rána ze staveniště zmizela plechová maringotka, kterou používali jako skladiště. Policie tehdy škodu vyčíslila na 37 tisíc korun.

Podobně „velkoobjemovou“ krádež zaznamenali policisté v červnu v Krčmani na Olomoucku, kde zloději ukradli ze soukromé parcely patnáct tun lomového kamene.

Plyn odebíral hadicí od vysavače

Lup, který naopak mnoho nevážil, si připsal na své konto zloděj ze Starého Města u Uherského Hradiště. Když ho plynaři kvůli neuhrazeným dluhům odpojili od plynového potrubí, připojil se k němu provizorně hadicí od vysavače a plyn čerpal na konto svých sousedů. Podle uherskohradišťských policistů mohl mluvit o štěstí, když tímto riskantním způsobem nevyhodil do povětří celý dům.

Jihočeští kriminalisté vyšetřovali v červnu krádež jalovice, kterou zloděj odvedl přímo z kravína v Mirkovicích na Českokrumlovsku. Cenu krávy vyčíslila firma na 25 tisíc korun.

To ve středočeských Budiměřicích nedaleko Nymburka způsobil zloděj 15tisícovou škodu pouhou krádeží česneku, který bez vědomí majitele „sklidil“ z tamního políčka. Při současných cenách česneku mu na to stačilo ukrást zhruba metrák paliček.

V noci z 19. na 20. června řešila jiný kuriózní případ policie v pardubických Polabinách. Ze zaparkované Škody Octavia tu zmizela všechna čtyři kola. Pachatel se ale nespokojil jen s tím, že majiteli zanechal auto „na špalcích“, pro jistotu mu ještě úmyslně poškrábal lak a promáčkl karoserii.

Sousedka zloději posvítila

Udivující však nejsou jen předměty zájmu zlodějů, ale často i způsob provedení krádeže. Mimořádnou drzost projevil například muž, který, když ho přímo při vloupání přistihla sousedka poškozených, se začal vydávat za zámečníka.

„Víte, jsem zámečník, paní si mě pozvala na opravu dveří,“ popsal výmluvu pohotového zlodějíčka bezpečnostní expert Ivan Pavlíček. Sousedka nejenže nepřivolala policii, ale ještě zloději posvítila, aby na práci viděl.

Děti v ohrožení

Zatímco některé případy jsou spíše úsměvné, jiné vyvolávají strach. Jde zejména o vloupání, kdy se zloději procházejí po domě za bojácného přihlížení dětí.

„Vloupání za přítomnosti obyvatel je čím dál obvyklejší, odráží nový trend a celkový posun v kriminálním chování pachatelů. Ti bývají mnohdy natolik zoufalí, že vniknou do bytu kvůli několika stovkám a neštítí se vůbec ničeho,“ upozorňuje Pavlíček.

Policie na Teplicku řešila v letošním srpnu případ zloděje, který se dostal do rodinného domku. Uvnitř narazil na nezletilého chlapce, kterého zamkl na záchodě, aby mohl nerušeně prohledávat dům.

Další podobný případ se stal v bytovém domě na pražských Vinohradech. Zloděj zde tentokrát překvapil dítě, které se schovalo pod peřinu a celou věc oznámilo mobilem rodičům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám