Hlavní obsah

Vánoce se blíží, kapsáři a bytaři mají žně

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to každoroční kolorit předvánočních měst: v přecpaných tramvajích, autobusech, nákupních centrech a tržnicích zažívají vrchol sezóny kapesní zloději. A nelení ani vykradači domů, bytů či sklepů.

Foto: Profimedia.cz

Kapsářům začínají žně.

Článek

Rozdíl mezi prosincem a zbytkem roku představuje u kapesních krádeží v policejních statistikách deset až patnáct procent, a to ještě okradení nad spoustou případů mávnou rukou a věc vůbec nehlásí. Podle statistik policejního prezidia je na kapesních krádežích smutná hlavně jejich nízká objasněnost. I když je v podstatě logická.

Okradení nic netuší

Pokud se totiž nepodaří kapsáře dopadnout přímo při činu a prakticky ještě s rukou v kapse okradeného, je téměř nedopadnutelný. Vždyť většina okradených ani neví či netuší, kdy a kde jim peněženku z kapsy, tašky či nákupního vozíku někdo vytáhl.

Objasněnost kapesních krádeží se dlouhodobě pohybuje hluboko pod desetinou případů, zpravidla je to mezi šesti až osmi procenty. Přes devadesát procent krádeží tak zůstává neobjasněno.

Mezi pachateli navíc nepřevažují lidé s vizáží bezdomovců či „kriminálníků“, ale spíše úřednické typy, převážně nenápadných mužů s kravatou, kteří pozornost automaticky nebudí. „Zloději berou vše, co lze zpeněžit,“ varuje Jana Macalíková z policejního prezidia. „Na jednoho policistu připadá několik stovek lidí. Není v naší moci uchránit každého, proto lidé nejvíce udělají pro svou bezpečnost sami, pokud si budou věci dobře hlídat, nebudou nosit peněženky po kapsách, otevřené kabelky, budou zamykat auta a podobně,“ shrnuje mluvčí.

Zloději kradou i na Štedrý den

Kromě kapsářů, které množství zákazníků s naditými peněženkami před Vánocemi k vyšší aktivitě přímo vybízí, se před svátky činí i bytaři. „Kromě restaurací, obchodů a chat se činí hlavně v nezabezpečených domech a bytech,“ sdělil Právu specialista na zabezpečovací techniku Radek Václavík.

Protože Silvestra a Vánoce tráví řada lidí mimo domov, zloději nelení. „Za loňský prosinec policie evidovala 4430 případů se škodou 168 miliónů,“ připomněl. Zloději jsou stále drzejší. V řadě případů je neodradí ani přítomnost obyvatelů v domě či bytě. „Za všechny mohu jmenovat případ, který se stal o loňských Vánocích. Zloděj se nehlučně vkradl do bytu a překvapil rodinu u štědrovečerní večeře,“ podotkl další odborník na ochranu domácího majetku Ivan Pavlíček. Rizikovým termínem je i Silvestr. „Pachatelé pracují neslyšně, pokud jsou přistiženi při činu sousedem, neváhají se vydávat třeba za profesionální zámečníky a pracují dál,“ upozornil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám