Hlavní obsah

Rath se v odposleších velmi sprostě opřel do Víta Bárty

Právo, Radim Vaculík

Během posledního soudního dne tohoto roku v údajné korupční kauze kolem bývalého poslance Davida Ratha zazněla opět řada odposlechů z domu obžalované Kateřiny Pancové v Rudné u Prahy. Kromě toho, že na záznamech z loňského března řešila společně s partnerem Petrem Kottem i Davidem Rathem u večeře některé veřejné zakázky a dokonce i to, jak s nimi naložit, ve větší míře se tentokrát začala probírat i politika.

Foto: Milan Malíček, Právo

David Rath

Článek

Rath se například pustil do ostré, místy až vulgární kritiky šéfa strany Věci veřejné Víta Bárty, v té době obžalovaného z korupce kvůli údajnému podplacení jeho dvou kolegů ze strany (Kristýny Kočí a Jaroslava Škárky).

„Tomu Bártovi to přeju, to je takový ksindl, který šmíroval a fízloval lidi... On tady normálně vytvořil mafii,“ řekl zvýšeným hlasem při rozhovoru s Pancovou a Kottem tehdejší poslanec za ČSSD Rath. Dokonce pak kolegovi ze Sněmovny přál, aby skončil ve vězení.

„Ten soudce ho měl poslat do kriminálu, jak by tam pištěl, kdyby ho tam š.kali ti cikáni,“ nebral si Rath servítky vůči někdejšímu ministru dopravy.

Byly to prý takové „trapné řeči“, jak následně své loňské výlevy sám Rath u soudu v pátek komentoval. „Člověk občas řekne něco, co už by příště neřekl,“ doplnil obžalovaný někdejší středočeský hejtman.

Rath tušil provokace

A právě ke svému kraji a k tamním volbám do zastupitelstva, které pak proběhly loni v říjnu, se Rath o sedm měsíců dříve jako tehdejší jednička na středočeské kandidátce ČSSD rovněž rozpovídal. V odposleších rozebíral třeba možné praktiky, které podle něj používala konkurenční ODS.

„Proti nám tady v kraji nemaj šanci. Jediný, co by bylo, kdyby praskl nějakej velkej skandál. Takže oni se budou snažit něco najít, něco vyrobit,“ naznačoval Rath, že má prý informace o chystané dehonestační kampani.

Totéž následně po skončení nahrávky zopakoval i v pátek před soudem. „Mohu potvrdit tu věc, že opakovaně mně z různých zdrojů přicházely informace, že na mě či někoho z nejvyšších členů ČSSD je připravovaná nějaká provokace, která má souviset s úplatkářstvím, že za tím stojí různí politici s cílem zvrátit tehdy jasný volební výsledek ČSSD. Bylo totiž jasné, že sociální demokracie velmi silně vyhraje krajské volby, že ve Středočeském kraji výrazně posílí,“ komentoval záznam z loňského 14. března Rath.

Toho již potřetí přišel alespoň na chvíli osobně podpořit někdejší šéf soc. dem. a premiér z doby, kdy byl Rath ministrem zdravotnictví, Jiří Paroubek. Zdržel se ale jen necelou hodinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám