Hlavní obsah

Předáme si úplatek v lese, nebo v kanceláři? Salačová popsala domluvu s Pancovou

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kladenská podnikatelka Ivana Salačová se ve středu u středočeského krajského soudu opět snažila držet své role tzv. spolupracující obviněné v kauze kolem obžalovaného bývalého poslance Davida Ratha. Popsala, kde si chtěli jednotliví hlavní aktéři kauzy předat peníze.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ivana Salačová

Článek

Zatímco někdejší středočeský hejtman ani bývalá šéfka kladenské nemocnice Kateřina Pancová neslyšeli z pouštěných odposlechů v jednací síni ani slovo o penězích, Salačová měla jasno, že se o nich na jednom záznamu mluvilo a dokonce se domlouvalo místo i způsob předání úplatků.

Jednalo se prý o první splátku za chystanou rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku, za kterou si dle obžaloby Rath, Pancová a její partner Petr Kott řekli celkem o 24 miliónů korun. Peníze jim údajně měli celkem nadvakrát dát Salačová za její tehdejší firmu Fisa a šéf stavební společnosti Konstruktiva Branko Pavel Drážďanský. Jejich firmy měly podle původních plánů opravu zámku realizovat.

V kanceláři byly odposlechy 

„Drážďanský navrhoval, abychom se potkali v lese, to jsem já striktně odmítla. Navrhovala jsem, abychom se sešli v (pražském) hotelu Diplomat. Jeden pokoj by měl Drážďanský, jeden bych měla já. Měli bychom dvě karty, jednu bychom předali paní ředitelce (Pancové), která by vjela do garáží a rovnou by se tím pádem dostala k jednomu z těch pokojů, takže by ani nebyla v recepci. Ona to odmítla s tím, že nejmíň nebezpečné místo je u ní v kanceláři, kde má zadní vchod,“ řekla ve středu novinářům sama Salačová.

Je přitom paradoxem, že právě v kanceláři Pancové v kladenské nemocnici měla policie nasazeny odposlechy, které jsou nyní stěžejním důkazem obžaloby. Tím druhým je pak právě výpověď Salačové.

Zmíněná první předávka se týkala čtrnácti miliónů, které pak skutečně loni 14. května přinesl podle policie Drážďanský za asistence Salačové v krabici od vína do kanceláře Pancové. Polovinu z této částky si ještě týž den večer odnesl v oné krabici Rath z domu Pancové v Rudné u Prahy. Přímo před vchodem jej ale zatkla protikorupční policie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám