Hlavní obsah

Tunelář z H-Systemu zůstane ve vězení, soud zamítl žádost o propuštění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost někdejšího šéfa vytunelované stavební firmy H-System Petra Smetky, který se domáhal předčasného propuštění z výkonu trestu. Odpykává si dvanáctiletý trest za podvod, poškozování věřitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zakladatel H-Systemu Petr Smetka před soudem

Článek

Ústavní soudci stížnost odmítli bez veřejného jednání. Důvodem byla zjevná neopodstatněnost. Na usnesení upozornila Česká televize.

Soud v usnesení podle mluvčí soudu Jany Pelcové odkazuje na předešlé rozhodnutí o starší Smetkově stížnosti v obdobné záležitosti. Obvodní soud pro Prahu 4 letos v květnu nepravomocně rozhodl o Smetkově podmíněném propuštění. Státní zástupkyně se však odvolala a Městský soud v Praze verdikt změnil. Odvolací soud přitom ze stejného důvodu zrušil již předchozí dva verdikty obvodního soudu, díky nimž dostal Smetka šanci dostat se na svobodu.

Poškozeným se vrátilo sedm procent 

Podle prvoinstančního soudu Smetka podmínky pro propuštění splňuje - prý se chová bezproblémově a škodu průběžně splácí. Ve vězení je Smetka od září 2006. V letech 2000 až 2002 byl zhruba dva roky ve vazbě, která se do doby výkonu trestu také započítává.

Společnost H-System uzavřela po svém založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim roku 1997 ale firma zkrachovala, přičemž stihla dokončit jen 34 rodinných domů. Majoritní akcionář H-Systemu Smetka podle soudů převáděl peníze na jiné společnosti.

Muž v minulosti tvrdil, že je nevinný. Hájil se tím, že zájemce o dostupné bydlení nepodvedl, jen mu prý nevyšel podnikatelský záměr. V kauze H-System přišlo nejméně 1095 lidí o více než 980 miliónů korun. Poškozeným se zatím vrátilo v průměru asi sedm procent z vložených peněz.

Reklama

Související témata:

Související články

Tunelář H-Systemu chce na svobodu

Hlavní postava miliardového podvodu s více než tisícovkou poškozených v rámci projektu H-System Petr Smetka (54) opět žádá o podmíněné propuštění z vězení....

Výběr článků

Načítám