Hlavní obsah

Rodiče utonulého chlapce dostali podmínku právem, rozhodl Ústavní soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

České soudy nechybovaly, když potrestaly rodiče čtyřletého dítěte utonulého v podzemní nádrži na dešťovou vodu. Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost chlapcova otce, který poukazoval na porušení řady svých základních práv. Uložený podmíněný trest mu prominula novoroční amnestie, ÚS se tak již zabýval jen ústavností rozhodnutí o vině. Stížnost nakonec označil za zjevně neopodstatněnou.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Matka stížnost nepodala. ÚS si je podle usnesení zpracovaného Stanislavem Balíkem vědom toho, že tragická událost se zásadním způsobem dotýká rodinného života rodičů a že "subjektivní náhled na věc" bude mít u rodiny "přirozeně větší váhu než odůvodnění soudního rozhodnutí".

"S ohledem na výše uvedené nicméně (ÚS) neshledal existenci neoprávněného zásahu do ústavně zaručených práv stěžovatele," stojí v usnesení. Podle ÚS otec měl brát větší ohled na rizika, která pro zdraví syna představoval prostor nezkolaudované stavby. O jímce rodiče věděli, stejně jako o jejím nedostatečném zajištění proti případným nehodám.

Neštěstí se stalo v srpnu 2010. Chlapec si hrál na pozemku kolem novostavby rodinného domku nedaleko Prahy. Rodiče jej na chvíli spustili z očí a hoch nešťastnou náhodou spadl do podzemní nádrže. Otec jej po několika minutách vytáhl, nicméně chlapec téhož dne zemřel v motolské nemocnici na následky tonutí.

Policisté měli shromažďovat důkazy proti rodičům

Okresní soud Praha-východ oběma rodičům uložil dvouměsíční trest s odkladem na jeden rok, verdikt potvrdil Krajský soud v Praze i Nejvyšší soud. Rodiče opakovaně poukazovali na údajné pochybení stavební firmy, jež prý nádrž postavila v rozporu s normami a bezpečnostními předpisy, a navíc neinformovala majitele nemovitosti o nebezpečnosti jímky.

Na tragickém následku se podle rodičů podíleli také pracovníci rychlé lékařské pomoci. Na místo dorazili pozdě a podle rodičů se dopustili i několika dalších chyb. Obecně rodiče tvrdili, že celé trestní řízení trpělo věcnými i procesními vadami, tresty označili za nepřípustné a nepřijatelné.

V ústavní stížnosti si otec stěžoval také na to, že mu policisté neumožnili zůstat se synem v době jeho převozu do nemocnice. Místo toho musel na služebnu podávat vysvětlení. Otec uvedl, že tehdy kvůli prožitému šoku nebyl schopen racionálně uvažovat. Policisté prý navíc od počátku přistupovali k rodičům jako k viníkům neštěstí a shromažďovali jen důkazy, které svědčily proti nim.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám