Hlavní obsah

Dívenky zlákal na čokoládu a peníze, pak je znásilňoval. Dostal osm let

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Hrál si s nimi, dával jim čokoládu a peníze. Pak ani ne desetileté dívenky znásilňoval. Jednašedesátiletého recidivistu Vladimíra K. za to v úterý poslal Krajský soud v Plzni na osm let do vězení. Rozsudek není pravomocný.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Obžalovaný se jednání dopouštěl po delší dobu vůči třem nezletilým dívkám. Využil jejich sníženého intelektu, byly značně naivní a snadno sveditelné. Motivoval je penězi a sladkostmi. Pohrozil jim, že jestli o tom někomu řeknou, půjdou do dětského domova a už nikdy neuvidí svoji matku,“ řekla předsedkyně senátu Ivana Růžičková.

Dívky pocházely ze sociálně slabých rodin. „Rodiče se o ně příliš nestarali, čehož obžalovaný využil. Holčičky si k němu vytvořily užší vztah, obžalovaný si s nimi hrál, povídal a dával jim dárky. Byly vděčné za jeho náklonnost a měly požitky, kterých se jim od rodičů nedostávalo,“ pokračovala soudkyně.

Jeho chování vyplývá z uvadajících sexuálních schopností. Sexuální útok na dívky bylo náhražkové jednání.
soudkyně

Sexuální ataky dívenky kvůli své mentální retardaci nepovažovaly za nic výrazně špatného. Když se jim ale strýček, jak Vladimíru K. říkali, opakovaně snažil zasunout penis do konečníku, bránily se kopáním, protože je to bolelo. Podle obžaloby muž holčičkám strkal prst do přirození a penis do úst až do vyvrcholení.

„Dívky to podrobně demonstrovaly na figurínách, přičemž znalci potvrdili, že šlo o jejich skutečné prožitky, neboť s ohledem na omezené rozumové schopnosti by nebyly schopné si zapamatovat něco smyšleného,“ uvedla dále Růžičková.

Znásilňoval již v minulosti 

Z posudků dále vyplynulo, že Vladimír K. není pedofil. „Jeho chování vyplývá z uvadajících sexuálních schopností. Sexuální útok na dívky bylo náhražkové jednání, když neměl k dispozici dospělou partnerku,“ zdůraznila soudkyně.

Vladimír K. obvinění od začátku popíral. „Celá věc je vymyšlená. Je to msta. Nejsem žádný úchylák. Sex s dětmi mě nezajímá,“ prohlásil muž, jehož trestní rejstřík je popsaný shora až dolů. Soudkyně v této souvislosti zmínila rozsudek z roku 1970, kdy byl muž potrestán za znásilnění s následkem těžké újmy na zdraví.

Proti úternímu verdiktu se Vladimír K. odvolal ještě v soudní síni. „Nedokážu si představit, že půjdu na stará kolena do vězení. A pořád tvrdím, že jsem nic takového neudělal,“ reagoval na rozhodnutí soudu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám