Hlavní obsah

Policista zemřel při výbuchu i s matkou, když rozebíral dělostřelecký granát

Právo, pko
Znojmo

Sedmadvacetiletý policista, který v sobotu zemřel v Žerůtkách na Znojemsku, rozebíral dělostřelecký granát ráže 37 milimetrů z druhé světové války. Přestože v zacházení s municí nebyl nováček, tentokrát udělal osudovou chybu, která stála život nejenom jeho, ale i šestačtyřicetiletou matku. Ta s ním byla v garáži, když došlo k explozi.

BEZ KOMENTÁŘE: Zásah policie na místě výbuchu Video: Prima FTV

 
Článek

„Dal si granát do svěráku a snažil se vyndat zapalovač. Ale nešlo mu to, tak si vzal pilku na železo a snažil se zřejmě použít hrubou sílu. Při tom došlo k výbuchu. On i matka stáli hned vedle toho svěráku, když to bouchlo. Zasáhly je střepiny do oblasti břicha a vzhledem k tomu, že to byl granát určený k ničení živé síly nepřítele, tak neměli moc šancí přežít. On byl mrtvý hned, nebyl to opravdu pěkný pohled,“ řekl Právu starosta obce Zdeněk Rechtík.

V domě byl ve chvíli výbuchu ještě bratr zemřelého policisty se svou družkou a jejich dítětem.

„Okamžitě běželi do garáže, kluk matku vytáhl ještě do průjezdu a snažil se jí pomoci, ale už bylo pozdě. Okamžitě po vyšetřování se sbalili a odjeli pryč,“ dodal ještě otřesený starosta.

Starosta: Munice z války tady stále je 

Výbuch rodinný dům přitom nijak nepoškodil, ve stěnách garáže byly pouze zaryté střepiny, které proděravěly i vrata.

„Je to obrovská tragédie, nic podobného se u nás od války nestalo. V domě měl další vyšroubované zapalovače z podobných granátů, naštěstí tam nebyla další nevybuchlá munice. Tady v okolí se toho ještě dost nachází, často po polích chodí lidé s hledačkami a pátrají po munici,“ zakončil starosta.

Podle mluvčí generální inspekce Radky Sandorové pokračuje intenzivní prověřování případu.

„Žádné podrobnosti ale v tuto chvíli nelze sdělovat,“ konstatovala mluvčí. Zemřelý muž pracoval podle informací Práva jako běžný uniformovaný policista.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám