Hlavní obsah

Za přepadení vily podnikatele Papouška padly tresty do osmi let vězení

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Tresty ve výši od tří let podmíněně do osmi let vězení udělil v úterý Krajský soud v Ústí nad Labem skupině osmi lidí za loupež v domě litoměřického podnikatele Jaroslava Papouška a přípravu další loupeže na litoměřické tržnici. Rozsudek zatím není pravomocný, někteří obžalovaní se proti němu odvolali, další i státní zástupce si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaní u Krajského soudu v Ústí nad Labem.

Článek

Do vily vnikli lupiči loni v noci 25. května. Útočníci měli podle soudu přes Papouška přehodit peřinu, povalit ho na zem, mlátit ho pěstmi a kopat do břicha. S plynovou pistolí v ruce přinutili lehnout si na podlahu také podnikatelovu manželku.

Rodičům přispěchala na pomoc jejich dcera se svým přítelem. Toho jeden z útočníků udeřil pažbou plynové pistole do hlavy. Při přepadení se podařilo Papouškovi vyprostit a zpacifikovat Michala Brlicu, který na místě zemřel, a jeho stíhání tak bylo odloženo.

Podezřelé později dopadla policie, někteří se přihlásili sami.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaní u Krajského soudu v Ústí nad Labem

Hlavou organizované skupiny měl být desetkrát trestaný Lubomír Brlica, který útoky připravoval a plánoval. Od soudu odešel s nejvyšším trestem osmi let. Tipy měl dostávat od Pavla Fiedlera. Ten měl říct, že v krámku na tržnici měl mít obchodník 1,5 miliónu korun a Papoušek doma v trezoru 10 miliónů korun. Za to vyvázl s tříletou podmínkou s odkladem na pět. Stejné tresty dostaly i dvě dívky, které útočníky vezly na akci auty, a Zdeněk Petráš, který je měl vozit na schůzky a podílet se na nákupu plynových zbraní.

Jeden člen skupiny přiznal vinu

Přímo v domě při přepadení měl být kromě Michala Brlici, také Atanas Atanasov, který dostal trest 7 let, a Josef Crhák, který dostal trest 4,5 roku. Ten soudu i policii vše vypověděl, a značně tak napomohl objasnění činů skupiny. Ostatní jeho výpověď i svou vinu většinou popřeli. Další účastník loupeže Rajko Vranješ, který měl hlídat venku, dostal šestiletý trest.

Přepadený podnikatel Papoušek i jeho rodina podle soudu přepadením utrpěli vážnou duševní újmu. Podle Papouška se z trezoru ztratily i cenné papíry a další věci. To se ale soudu nepodařilo prokázat stejně jako další údajná škoda ve výši několika miliónů korun, kterou se trestní řízení nezabývalo. Soud proto odkázal podnikatele a jeho rodinu na občanskoprávní řízení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám