Hlavní obsah

Třetinu vězňů propuštěných na amnestii policie znovu stíhá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za úvodních deset měsíců vzrostla v České republice kriminalita meziročně o sedm procent. Například u vloupání je nárůst dokonce 24procentní, konstatoval v pondělí na Žofínském fóru policejní prezident Martin Červíček s tím, že za nárůstem je i novoroční prezidentská amnestie.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Podle policejního prezidenta měla amnestie vliv na rostoucí čísla kriminality.

Článek

Z necelých 19 000 trestných činů, které policisté navíc zaznamenali od ledna do října, tvořily více než dvě třetiny krádeže. Nejvíce trápí v poslední době kriminalita hlavně Prahu, Ústecký a Moravskoslezský kraj. Jako problematická však Červíček zmínil i některá menší města – například Frýdek-Místek, Karvinou a Most.

Podle Červíčka se do statistik kriminality promítla například i amnestie někdejšího prezidenta Václava Klause. Ze zhruba 6300 propuštěných z vězení je více než třetina znovu stíhána.

"My jsme se nezaměřovali jenom na zajištění veřejného pořádku a věcí souvisejících s propouštěním vězňů, ale my jsme se velmi intenzivně věnovali objasňování trestné činnosti, která v prvních měsících velmi výrazně kulminovala," dodal Červíček.

Lidé víc hlásí hospodářskou kriminalitu

Nárůst o zhruba 24 procent kriminalisté zaznamenali u krádeží vloupáním, naopak meziroční pokles o deset procent evidují u loupeží.

Červíček se také zmínil o tom, že se lidé v poslední době obrací na policii více než dříve kvůli podezřením z hospodářských trestných činů, a proto se na tuto problematiku sbor zaměřil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Policejní prezident Martin Červíček

"Myslím, že výsledky specializovaných útvarů, které se zaměřují na ty nejproblematičtější případy, to jenom dokládají," uvedl policejní prezident. Dodal, že aktuálně policie prověřuje případy se škodou přibližně 25 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám