Hlavní obsah

Převáděl halíře mezi bankovními účty, vydělal na tom stovky eur

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Zajímavý postřeh chtěl využít k vlastnímu bezpracnému zbohatnutí muž z Hodonínska, kterého v těchto dnech obvinili policisté z podvodu. Podle známého rčení „halíře dělají talíře“ převáděl mezi dvěma účty halířové částky a takto si díky chybě v internetovém bankovnictví vydělal 500 euro.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Všímavý muž si v první polovině roku založil dva účty, jeden v korunách a druhý v eurech, stejné účty si založila i jeho manželka. Základ svého zbohatnutí založil na tom, že pokud na euro účet převedl částku 0,13 Kč, zaokrouhlila se mu na jeden eurocent, tedy tehdy 0,25 Kč.

„Zkusil tedy převádět částky 13 nebo 14 haléřů ze svého korunového na eurový účet. Finanční rozdíl vzniklý při zaokrouhlení chtěl získat ve svůj prospěch. Příkazy k převodu částek nezadával ručně, ale vytvořil si počítačový program, který mechanickou práci v internetovém bankovnictví dělal automaticky za něj. Platebních příkazů tímto způsobem zadal přes 170 tisíc,“ konstatovala policejní mluvčí Petra Vedrová.

Když si banka těchto pohybů na jeho účtech všimla a zablokovala je, použil stejný postup u účtů své manželky ve stejném finančním ústavu. Ta ale o jeho převodech neměla sebemenší tušení.

Než na něj banka podala trestní oznámení, stihl si halířovými transakcemi vydělat necelých 500 euro. Ty ho mohou stát až dva roky za mřížemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám