Hlavní obsah

Na silnicích zemřelo nejméně lidí za 43 let

Právo, Josef Koukal
Praha
Aktualizováno

Na českých silnicích zahynulo letos nejméně lidí od roku 1970. Vyplývá to z předběžných statistik policejního prezidia, které zohledňují prvních jedenáct měsíců v každém roce. V roce 1970 zemřelo na silnicích 1426 lidí, letos 529. Je to o 107 méně než loni. Ubylo i zraněných.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Proti vyspělým státům Evropy však máme stále co dohánět,“ uvedl v pátek ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

Varoval zejména před nastávajícími týdny. Prosinec je rizikový kvůli dlouhým nocím i špatné viditelnosti po ránu, která často přetrvává ještě brzy odpoledne. Před Vánocemi a kolem Silvestra také řidiči častěji hřeší, pokud jde o usedání za volant pod vlivem alkoholu.

Dopravní policie proto plánuje už na příští týden rozsáhlou bezpečnostní akci zaměřenou právě na alkohol a drogy za volantem. Je součástí celoevropských opatření TISPOL, ohlášených na dny od 9. do 15. prosince. I koncem roku bude policie alkohol za volantem ve zvýšené míře kontrolovat, na Vánoce a Silvestra posílí hlídky.

Zvyšuje se počet zdrogovaných řidičů 

Podle Lercha sice v poslední době ubývá dopravních nehod, na nichž se podepisuje alkohol, zároveň však přibývá havárií pod vlivem nelegálních drog.

Při namátkových kontrolách bylo letos zatím zjištěno 9133 případů opileckých jízd, což je o 13 procent méně než loni. Drogy však policisté zjistili v 2628 případech, což je skoro o třetinu více než loni.

Podle vedoucího Besipu Romana Budského jsou v celé Evropské unii jedno až dvě procenta kilometrů ujety pod vlivem alkoholu. Opilí řidiči se však přitom podílejí 25 procenty na nehodách, při nichž umírají lidé.

Například 1,8 promile alkoholu v krvi zvyšuje riziko dopravní nehody třicetkrát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám