Hlavní obsah

Za ubití a zakopání svého známého soud potvrdil 11 let za mřížemi

Právo, Miloslav Hradil
Olomouc

Definitivně na jedenáct let poslal ve čtvrtek Vrchní soud v Olomouci do věznice se zvýšenou ostrahou čtyřicetiletého Vladimíra Karáska a o dva roky staršího Vladimíra Novotného, kteří loni v létě ubili k smrti ve Valašském Meziříčí svého známého F. Z. a poté jej zakopali poblíž místa činu.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Do soudní síně dovedla Vladimíra Novotného (v popředí) a Vladimíra Karáska eskorta.

Článek

Potvrdil tak verdikt krajského soudu, proti němuž se oba muži odvolali. „Odvolání byla zamítnuta,“ řekl Právu mluvčí vrchního soudu Petr Angyalossy. Za spáchání těžkého ublížení na zdraví se smrtelným následkem hrozilo oběma mužům původně až 16 let vězení.

Novotný se u vrchního soudu domáhal zproštění obžaloby s tím, že jeho vina nebyla spolehlivě prokázaná. Opřel se o to, že s ohledem na značný rozklad těla poškozeného se nepodařilo zjistit bezprostřední příčinu úmrtí, přičemž zjištěná poranění hlavy podle znalce pouze mohla mít smrtelný následek.

Tvrdil dokonce, že poškozený mohl zemřít na otravu metanolem, protože si podle něj před smrtí stěžoval, že je mu po požití alkoholu zle. Přivolat lékařskou pomoc ale údajně nechtěl. Novotný se hájil i tím, že v inkriminovaný den byl natolik opilý, že nebyl schopen přivodit poškozenému těžkou újmu na zdraví či smrt.

Svědek údajně nebyl důvěryhodný 

Zdůraznil i to, že to nebyl on, ale spoluobžalovaný Karásek, kdo, i podle svědecké výpovědi jeho družky, deskou udeřil poškozeného a také inicioval jeho následné zakopání.

Karásek se chtěl u vrchního soudu domoci vrácení případu ke krajskému soudu s tím, že jeho vina nebyla spolehlivě prokázána. Družku Novotného, která vypověděla, že to byl on, kdo deskou udeřil F. Z., označil za osobu nevěrohodnou. „Rozhodně není nezaujatým svědkem,“ tvrdil Karásek.

„Obhajoba obou obžalovaných byla spolehlivě vyvrácena. Soubor důkazů, které se podařilo shromáždit, svědčí jednoznačně o jejich vině,“ dodal Angyalossy.

Tělo bylo nalezeno po třech měsících 

Případ se stal podle obžaloby loni na konci července 2012 v zahradním domku. Novotný, který byl opilý, se s F. Z. nejprve pohádal a následně mezi nimi došlo ke rvačce. Poté k nim přistoupil Karásek a strhl oběť na podlahu. Když na ní ležel, oba jej kopali do různých částí těla včetně hlavy a Karásek poškozeného opakovaně udeřil dřevěnou deskou.

Muž utrpěl rozsáhlá poranění, na která v průběhu noci zemřel. Poté jej oba násilníci dali do spacího pytle, před chatou jej položili na zem a přikryli eternitem. Po třech dnech jej pak odtud kvůli zápachu přenesli a zakopali poblíž chatky. Tělo poškozeného bylo pak nalezeno až za tři měsíce – 16. října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám