Hlavní obsah

Taxikářku mladík čtrnáctkrát bodl, za loupežnou vraždu dostal 19 let

Právo, ČTK, Aleš Pelikán
Ústí nad Labem
Aktualizováno

Trest ve výši 19 let si má odpykat v nejpřísnějším typu věznice 20letý Tomáš Badi, který letos v létě v Ústí nad Labem ubodal taxikářku. Krajský soud se případem začal zabývat ve čtvrtek ráno, zatím nepravomocný rozsudek padl již před polednem.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaný Tomáš Badi

Článek

Soud přiznal manželovi a synovi zavražděné ženy odškodnění ve výši jeden a čtvrt miliónu korun, dalším příbuzným pak po 240 tisících.

Vražda se stala v neděli 27. července kolem třetí hodiny v noci na křižovatce ulic Sibiřská a Hluboká v ústecké čtvrti Neštěmice. Tam pachatel po hodinovém ježdění dorazil s taxikářkou od baru v Moskevské ulici. „Nasedl do taxi jako zákazník s úmyslem místo placení použít nůž,“ řekl státní zástupce Vladimír Jan s tím, že Badi si ukryl pod oblečením nůž o délce čepele 17 centimetrů. S názorem obžaloby se soud ztotožnil.

Oběti podle obžaloby zasadil Badi 14 bodných ran. Policistům událost nahlásila jako dopravní nehodu posádka kolem projíždějícího vozu, která si nejprve myslela, že se jedná o dopravní nehodu.

Badiho dopadli za 5,5 hodiny 

Na místě ale byla nalezena pobodaná taxikářka. Ta po převozu do nemocnice zemřela. Ještě předtím stihla zavolat svému synovi. „Mamka mi volala někdy mezi třetí a čtvrtou hodinou ráno a říkala, že ji bodl zákazník, že jde na operaci a že bude všechno v pořádku,“ řekl kriminalistům syn zavražděné Václav Mach.

Policisté Badiho dopadli za 5,5 hodiny. Dovedl je k nim telefon, který zapomněl v taxíku. Obžalovaný mladík, kterému bylo v době činu 19 let, se v přípravném řízení k činu přiznal. U soudu ale odmítl vypovídat. „Měl jsem nůž, abych zastrašil, ne abych vraždil,“ četl soudce Ondřej Peřich z jedné z jeho dřívějších výpovědí. V té Badi uvedl, že taxikářka chtěla zaplatit 1800 korun. On si vytáhl nůž. Údajně se na něj taxikářka vrhla a on začal bodat.

Náprava není možná

Zranění byla podle patologa Jiřího Fialky závažná, žena zemřela na šok z velké ztráty krve. Badi jí poranil játra, bránici a srdce. Nezachránila ji ani okamžitá operace. "Ze svých zkušeností můžu říct, že takto zraněné se povede zachránit jen ve výjimečných případech," řekl u soudu Fialka.

Mladíka už v minulosti stíhala policie pro majetkovou trestnou činnost. Jeho motivace byla podle soudu zištná, na čin se připravoval. „Obžalovanému nesvědčí ve prospěch nic snad kromě jeho věku. Pan obžalovaný se na to jednání připravil, vybral si ženu, což už je samo o sobě neakceptovatelné," řekl předseda senátu Ondřej Peřich.

Podle psychologů je Badi podprůměrně inteligentní se sklony ke lhaní a fabulacím. "Prognózu do budoucnosti nevidím moc dobrou, jeho vývoj postupoval dosud negativně. Není tam nic, na co bychom mohli spoléhat, co by pomohlo k resocializaci," míní psycholožka Štěpánka Tůmová.

Proces sledovali příbuzní a známí zavražděné, kteří zcela zaplnili soudní síň. „Kdybych mohl, dal bych mu trest smrti. Ale i takto jsem spokojený,“ řekl u soudu bratr zavražděné Petr Lisec.

Rodina se připojila k trestnímu řízení a požaduje od obžalovaného odškodnění a zaplacení nákladů na pohřeb.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám