Hlavní obsah

Otrávená žena je z Libštátu, kde se metanol objevil už loni

Semily

Osmačtyřicetiletá žena, která v úterý zemřela po požití nápoje obsahujícího metanol, je z Libštátu na Semilsku, řekla ve středu ředitelka semilské nemocnice Alena Kuželová, kde byla žena nejprve hospitalizována.

Foto: Policie ČR

ilustrační foto

Článek

Právě s obcí, kde žije zhruba tisíc obyvatel, je spojen jediný případ otravy z loňského roku v Libereckém kraji. Šestatřicetiletého muže z Libštátu se tehdy podařilo lékařům zachránit, vyvázl bez trvalých následků.

Mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Radka Sandorová zatím nepotvrdila, že by oba případy spolu souvisely. Průběh vyšetřování podle ní zatím policisté komentovat nebudou.

Obchodníka, který loni muži prodal alkohol s metanolem, policie zadržela v říjnu 2012. Při domovních prohlídkách v jeho skladech na Liberecku, ve středních Čechách a v Praze objevili pak celníci 6158 litrů alkoholu, který nebyl řádně označen. Laboratorní testy ukázaly, že metanol ve smrtícím množství byl zhruba v polovině lihovin.

Podle mluvčího celníků Martina Stočese letos v Libštátu ani v okolí žádný alkohol nezabavili.

Nejblíže k Libštátu to bylo v Turnově, tam jsme ho ale zabavovali proto, že majitel neprokázal původ alkoholu 

Osmačtyřicetiletou ženu přivezla záchranná služba do semilské nemocnice v pondělí dopoledne. "Stěžovala si na bolest na hrudi, dušnost," uvedla Kuželová. Podle ní se hodinu po přijetí stav pacientky výrazně zhoršil, proto ji sanita v poledne převezla do krajské nemocnice v Liberci.

Tam však přes veškerou péči v úterý večer zemřela.

Sandorová kvůli úmrtí varovala před pitím podezřelých alkoholických nápojů, například z nekolkovaných lahví. Požádala také, aby se kdokoli, kdo narazí na takové alkoholické nápoje nebo má informace k úmrtí na Semilsku, obrátil na linku 158 či telefon operačního střediska policejní inspekce na čísle 974 839 734.

V České republice odstartovala loni v září série 47 úmrtí na otravy metanolem v alkoholických nápojích. Další desítky lidí skončily v nemocnici. Zlínská policie letos v listopadu ukončila vyšetřování hlavní větve metanolové kauzy. Stíháno je 31 osob, sedm z nich pro úmyslné obecné ohrožení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám