Hlavní obsah

Zřícená lanovka v Krkonoších neměla úřední povolení k provozu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Špindlerův Mlýn (Trutnovsko)

Nákladní lanovka, která se v pátek večer v Přední Labské u Špindlerova Mlýna zřítila i s pěti lidmi, podle všeho neměla úřední povolení k provozu. Uvedl to mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Lanovce prasklo lano a při nehodě zahynul osmatřicetiletý muž.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Zřícená lanovka vedla k chatě Bumbálka v Krkonoších.

Článek

"Nepodařilo se nám zjistit, že by ta lanovka měla úřední povolení. V pondělí to budeme řešit s městským úřadem ve Špindlerově Mlýně, pod který by to mělo spadat," řekl Drápal.

Majiteli hrozí pokuta až deset miliónů korun. Zároveň měl inspekci po nehodě hned vyrozumět, dodal Drápal.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Policisté začali vyšetřovat havárii nákladní lanovky ve Špindlerově Mlýně.

Podle náměstka generálního inspektora Drážní inspekce Jana Kučery lanovka s největší pravděpodobností povolení úřadu neměla. "Počet povolení na lanovky ve Špindlerově Mlýně je pět a tahle tam není," citoval jej server lidovky.cz.

BEZ KOMENTÁŘE: Lano špindlerovské lanovky nevydrželo zátěžVideo: Vladislav Prouza, Právo

Klíčové podle Kučery bude, zda má zařízení parametry lanové dráhy. Definici dříve zákon o drahách obsahoval, nyní se informace dají nalézt pouze ve vyhlášce. Podle Kučery v tomto případě zásobovací lanovka u chaty Bumbálka parametry pravděpodobně splňuje.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Dolní stanice lanovky Bumbálka

Nákladní lanovka obsluhovala chatu Bumbálka a sloužila k převozu zavazadel či lyží. Podle policejního mluvčího Udo Ertnera majitel z chaty lanovku obsluhoval. Policisté nyní budou zjišťovat, zda věděl, jestli do kabiny v dolní části lanovky nastupují lidé, nebo jen chtějí převézt batohy, řekl v sobotu.

Řízení registrované lanové dráhy podléhá poměrně přísnému dozoru. Lanovku řídí a upravují strojníci, kteří musejí složit ze zákona zkoušku a být v dobrém zdravotním stavu. Součástí zkoušek jsou i psychotesty, řekl serveru strojník na Lanové dráze Sněžník a Lanové dráze U Slona Jaroslav Mach.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Horní stanice lanovky u chaty Bumbálka

"Vzdělání musíte mít elektrického, strojního nebo stavebního typu. Pokud chcete lanovou dráhu obsluhovat a řídit, musíte mít státní zkoušku. Pod dozorem Drážního úřadu skládáte praktické i teoretické zkoušky. K tomu, abyste mohl k těmto zkouškám přistoupit, musíte mít praxi pod dozorem zkušených strojníků," řekl Mach.

Podle policie rodina z Pardubicka přijela na chatu strávit víkend. Zraněné ženy a děti ve věku pět a 11 let jsou v péči lékařů nemocnic v Jilemnici a Hradci Králové. Podle jejich sobotního vyjádření zástupců nemocnic jsou mimo ohrožení života.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám