Hlavní obsah

Fotbaloví fanoušci Baníku v Opavě zranili 8 policistů

– OPAVA
Právo, Igor Bruzl, Anna Bortlíčková

Při sobotním zásahu policie proti neklidným fotbalovým fanouškům při utkání mezi Opavou a Baníkem Ostrava bylo zraněno osm policistů, a na policii předvedeno 21 osob, které se většinou dopustily trestného činu výtržnictví.

Článek

Už kolem 13:30 před kostelem a uvnitř kostela na náměstí sv. Hedviky v Opavě skupina asi třiceti zatím nezjištěných chuligánů vydávajících se za příznivce Baníku napadla 29letého muže z Opavy. Útočníci jej bili pěstmi a kopali, muž se zlomeninou žeber skončil v nemocnici a je hospitalizován na traumatologii.

Mluvčí okresního ředitelství policie v Opavě René Černohorský potvrdil, že při zásahu bylo zraněno osm policistů, z toho čtyři mají lehká zranění a byli jednorázově ošetřeni. Další čtyři, kteří přijeli pomoci svým opavským kolegům z Olomouce, Frýdku-Místku a Karviné, utrpěli zranění vážnější. Jeden z nich má rozbitou oblast nad okem, další, kterého jeden z fanoušků zasáhl kamenem, utrpěl poranění hrudníku.

Na policii předvedeno 21 osob

Na policii bylo předvedeno 21 osob. "Devíti pachatelům bylo ve zkráceném přípravném řízení sděleno podezření pro trestné činy výtržnictví, útoku na veřejného činitele, jednomu z nich, který se zdviženou pravicí vykřikoval Sieg Heil, také pro trestný čin podpora a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod občanů. U dalších šesti osob, převážně mladistvých a nezletilých, bylo zahájeno šetření pro poškozování cizí věci a útok na veřejného činitele. Tyto případy byly zadokumentovány a budou předány Službě kriminální policie a vyšetřování," sumarizoval Černohorský s tím, že policisté nadále vyhodnocují důkazní a záznamové materiály a je možné, že dodatečně budou obviněny další osoby.

Kromě trestných činů policisté zaznamenali také řadu přestupků baníkovských fanoušků proti majetku, občanskému soužití a veřejnému pořádku. Část pachatelů je známa, další dosud neznámí. Dva silně opilí fanoušci skončili na protialkoholní záchytné stanici.

Utkání se proměnilo v krvavá jatka

Doslova v krvavá jatka se změnilo utkání nejvyšší fotbalové soutěže mezi Opavou a Baníkem Ostrava. Slezské derby, které uzavíralo ligový ročník, provázely tvrdé střety agresivních skupin hostujících vlajkonošů nejen s opavskými příznivci, ale především s policisty a pořadateli. Nového mistra doprovázely víc než tři tisícovky fandů.

Pořádně rušno už bylo při cestě příznivců Baníku do Opavy. Na nádraží do necelých 40 kilometrů vzdáleného města dorazila vlaková souprava se dvěma poničenými vozy, kde vlajkonoši pořezali sedadla, vymlátili okna a vytrhali spoustu madel, kterými pak zaútočili na policisty. "S takovou brutalitou jsme vůbec nepočítali. Byla to jatka," kroutil nevěřícně hlavou ředitel opavské policie Zdeněk Mohyla. Hned při výstupu napadli vlajkonoši policisty tyčemi a dlažebními kostkami, které si přivezli v batozích.

Při cestě na stadión sice fanoušky Baníku doprovázela policejní eskorta, ovšem pořádně rozvášněný dav dál vyhledával potyčky a ničil soukromý majetek. Rozbitá okna, vyděšení lidé na ulicích, tak se prezentovali v Opavě fanoušci, kteří o sobě rádi prohlašují, že jsou nejlepší u nás. "Radikálních chuligánů je pár desítek, ale svou agresivitou vrhnou stín na tisíce, kteří jedou Baníčku fandit slušně," zlobil se fanoušek Martin Glemba z Orlové.

Agresivní fanoušci pronikali na hrací plochu

Situaci monitoroval vrtulník. "Díky pohledu ze vzduchu jsme zjistili, že se k sobě blížily ve městě dvě veliké skupiny fandů z obou táborů. Museli jsme zasáhnout," uvedl Mohyla a to, co se pak odehrávalo na stadiónu, nazval hyenismem. "Škoda je asi za čtvrt miliónu. Poničené ploty, stánky s občerstvením, vytrhané sedačky, zničená ochranná síť za brankou," vypočítával administrativně-správní pracovník Slezského FC Jiří Berousek.

Byl zázrak, že se utkání dohrálo. Fanoušky Baníku hlídala jen asi dvacítka bezbranných vojáků základní služby, policisté zůstali v ústranní, aby diváky neprovokovali. Po čtvrtém gólu v síti Opavy však fanoušci neustále narušovali průběh zápasu tím, že vnikali na hrací plochu, v okolí stadiónu se prakticky stále ozývaly ohlušující exploze policejních dělbuchů, kterými si strážci pořádku sjednávali respekt.

Fotbalovému utkání přihlíželo celkem 8 100 diváků, z nichž 3 500 bylo příznivců Baníku Ostrava, kteří přijeli do Opavy osobními auty, linkovými autobusy i vlaky z celého Ostravska, ale i Polska a Slovenska.

Desítky zraněných

Řada konfliktů se odehrála i na okolních tribunách, kam měli fanoušci volně přístup. "Myslím si, že jsme nic nepodcenili. Stály proti nám organizované agresivní skupinky, které nepřišly na fotbal," uvedl Berousek a policejní ředitel Mohyla dodal: "Fanoušci se domlouvali mobilními telefony, byli organizováni velice dobře."

Největší rvačky se strhly přímo na hrací ploše po skončení utkání, kde příznivci Baníku napadli policisty. Velký střet se odehrál také mimo stadión hned po skončení zápasu, kde fanoušci Baníku a Opavy nejprve válčili mezi sebou lahvemi a kamením, ale pak napadli policisty, jež se snažili obě skupiny oddělit.

V bezpečnostní akci téměř 350 policistů

Do bezpečnostní akce bylo nasazeno téměř 350 policistů z Opavska, ze severomoravské policejní správy a jízdní policie na koních z jižní Moravy. Mezi policisty bylo i pět psovodů se psy. Na stadiónu bylo přítomno rovněž 50 městských strážníků, 70 příslušníků bezpečnostní služby a 36 pořadatelů domácího klubu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám