Hlavní obsah

Soud snížil Krejčířovi trest za daňové machinace, má si odsedět deset a půl roku

Právo, Jakub Troníček
Praha
Aktualizováno

Pražský vrchní soud ve čtvrtek pravomocně odsoudil uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře k deseti a půl roku vězení za půlmiliardový daňový únik. O šest měsíců tak snížil původní rozsudek Městského soudu v hlavním městě.

Foto: koláž Novinky s použitím ČTK/AP

Článek

Do výše trestu se Krejčířovi započítaly i jeho předchozí odsouzení za podvody a další machinace. Rozsudek je pravomocný, Krejčíř proti němu může pouze podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Krejčíř má podle verdiktu uhradit třímiliónovou pokutu a šest miliónů má zaplatit poškozené firmě. Pět let také nesmí působit ve statutárních orgánech obchodních společností. V současné době je přitom podnikatel v Jihoafrické republice, kde čelí obvinění z únosu a pokusu o vraždu.

„Městský soud v Praze sice správně posoudil ty skutky, ale měl postupovat podle zákona účinného v době spáchání trestného činu, který byl pro obžalovaného příznivější. Proto nemohl výrok o trestu obstát,“ vysvětlila soudkyně Lenka Konopová snížení původního trestu o šest měsíců.

Obhajoba s námitkami neuspěla

Soud zároveň smetl námitky obhajoby, že Krejčíř byl obžalován pouze na základě křivých svědectví. „Tato verze se nám zdá jako naprosto nevěrohodná,“ poznamenala předsedkyně senátu s tím, že svědci neměli důvod si na Krejčíře cokoliv vymýšlet.

Kvůli daňovým machinacím v jihlavské společnosti M5 vinila obžaloba kromě Krejčíře také tři bývalé jednatele této firmy, tedy Milana Vítka, Jaroslava Kováře a Martina Haimanna. Jejich stíhání ale muselo být letos zastaveno kvůli amnestii exprezidenta Václava Klause, která se mimo jiné vztahovala na stíhání delší osmi let s trestní sazbou nižší než deset let.

Kauza se týká dovozu benzínu a nafty z Německa na přelomu let 2001 a 2002, při kterém čtveřice zneužívala povolení neplatit clo hotově na hranicích. Zákon to umožňoval, ale dluh musel být splacen do deseti dnů, což Krejčíř a spol. ignoroval. Podle státního zástupce tak skupina připravila stát na daních o 533 miliónů korun. Uprchlý podnikatel přitom podle soudu celý plán podvodu zosnoval spolu s Kovářem.

Obvinění i z nedovoleného ozbrojování

Krejčíř také podle obžaloby na konci roku 1999 vylákal od ředitele společnosti Stavo Artikel šek na šest miliónů korun jako krátkodobou půjčku. Peníze však nikdy nevrátil. Viněn je i z nedovoleného ozbrojování, policie u něho při domovní prohlídce našla například samopal. V trezoru pak detektivové nalezli také ukradené obrazy.

V minulosti byl Krejčíř pravomocně odsouzen také za daňové delikty a za podvod s akciemi Teplárny Otrokovice. Předloni pak dostal osmiletý trest za vyvedení stomiliónového majetku ze společnosti Technology Leasing. Právě tyto tresty mu soud započítal i do aktuálního rozsudku.

Kromě toho Krejčíř v České republice čelí v souvislosti s jeho aktivitou kolem státního podniku Čepro také obžalobě kvůli pokusu o vraždu celníka, tato kauza se ale zatím k soudu nedostala.

Související téma:

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

Miliardář utekl z Česka v červnu 2005 při domovní prohlídce, od dubna 2007 pobývá v Jihoafrické republice, kam přicestoval na falešný pas ze Seychel. V pátek byl v JAR zatčen kvůli podezření z únosu a pokusu o vraždu, kvůli údajně špatnému zdravotnímu stavu ale byl převezen do nemocnice. Tamní média jej spojují s více než desítkou vražd a dalších trestných činů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám