Hlavní obsah

Bohnice se nemusejí omlouvat za smrt pacientky, která zemřela v síťovém lůžku

Právo, Josef Koukal
Praha
Aktualizováno

Psychiatrická léčebna v pražských Bohnicích se nemusí omlouvat matce své pacientky Jaroslavě Musilové (64) za smrt její dcery v síťovém lůžku. Podle středečního rozhodnutí Městského soudu v Praze zdravotníci nijak nezanedbali péči o její retardovanou dceru.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Matka mrtvé ženy Jaroslava Musilová u středečního přelíčení.

Článek

„V obou žalobních návrzích byla žaloba zamítnuta jako nedůvodná. Jak co se týče omluvy za nedostatečný dohled na pavilonu, tak co se týče snížení lidské důstojnosti během pobytu v nemocnici,“ řekla Právu mluvčí soudu Markéta Puci.

Proti rozsudku je možné odvolání do patnácti dnů, není tak zatím pravomocný. Musilová naznačila, že odvolání ještě zváží, u Vrchního soudu v Praze však už jednou neuspěla.

„Bojím se, že by to byl další zbytečný spor,“ řekl Právu právní zástupce Bohnic Tomáš Němeček.

Kdyby ale pacientka zůstala v domácí péči, asi by nedopadla jinak
právník Tomáš Němeček

Zároveň zopakoval, že nemocnice kauzu vnímá od začátku jako nešťastnou a ani po vítězství u soudu nemá pocit výhry.

V domácí péči by zřejmě dopadla stejně

„Tady není prostor pro nějaký triumfalismus,“ konstatoval Němeček. „Samozřejmě je nám líto, co se stalo. Kdyby ale pacientka zůstala v domácí péči, asi by nedopadla jinak,“ podotkl právník.

Podobně ve zdůvodnění rozsudku argumentovala i soudkyně Dagmar Stamidisová. „V té době (převozu do nemocnice) už se zraňovala, byla potlučená, měla podlitiny po celém těle, spáleninu,“ podotkla soudkyně. V léčebně byla proto, že byla agresivní, předtím se o ni starali rodiče.

Nemocnice navrhuje smírčí mši

Návrh nemocnice uspořádat spolu s pozůstalou rodinou smírčí mši, prý platí. Matka by ale podle Němečka měla vynechat mediální výroky, že se v léčebně s pacienty zachází jako s opicemi. Musilová je pronesla v nedávných zpravodajských relacích od soudu. „To personál léčebny hodně urazilo,“ dodal právník.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Matka mrtvé dívky Jaroslava Musilová

Matka ústav žalovala o omluvu za to, že zdravotníci podle ní podcenili dohled nad její retardovanou 30letou dcerou Věrou, která zde v dubnu 2006 zemřela v síťovém lůžku. Udusila se vlastními výkaly. Podle Musilové personál léčebny nejen zanedbal péči, ale pacientku navíc ponižoval tím, že ji ostříhal dohola a poutal k mobilní záchodové míse.

Nemocnice odůvodnila holení pacientů rozmnožením vší a fixace na míse pomocí pásu není prý poutáním, které by znemožňovalo pacientovi z klozetu odejít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám