Hlavní obsah

Pobodal tři muže do zad, soud mu potvrdil 25 let vězení

Právo, pko

Heslem „oko za oko, zub za zub“ se rozhodl řídit osmačtyřicetiletý muž, který navíc kromě své pomstychtivosti prokázal i sloní paměť. Loni v polovině srpna ho totiž napadla v Praze na Andělu trojice mužů. Muž si je dobře zapamatoval a o půl roku později je na stejném místě pobodal.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zaútočil na ně zezadu a nožem je bodal do zad. Jeden z napadených pak v nemocnici zemřel. Útočník vyfasoval 25 let, s trestem se ale nesmířil a hnal svůj případ až k Nejvyššímu soudu. Ten ale jeho dovolání smetl ze stolu, jak Právu potvrdil mluvčí soudu Petr Knötig.

„NS v neveřejném zasedání odmítl dovolání, protože bylo podáno z jiného důvodu, než připouští trestní řád. Rozhodnutí nižších soudů se tedy nemění a uložený trest zůstává v platnosti,“ konstatoval Knötig s tím, že odsouzený se dožadoval nového posouzení svého zdravotního stavu soudními znalci z oboru psychologie a psychiatrie, protože nesouhlasil se závěry posudků.

Vědomě, cíleně a s rozmyslem zezadu zaútočil na poškozené.
Petr Knötig, mluvčí Nejvyššího soudu

Tvrdil totiž, že i když znalci napsali, že byl v době činu opilý,  tak došli k závěru, že ho jeho alkoholové opojení neomlouvá. Dotklo se ho také, že znalci nadhodili myšlenku, že se opil schválně se záměrem spáchat trestný čin. Třem napadeným mužům způsobil těžká poranění s rozsáhlým vnitřním krvácením. Život jim zachránila jen okamžitá pomoc lékařů, přesto jeden z nich kvůli poúrazovým komplikacím zemřel.

„Zcela vědomě, cíleně a s rozmyslem zezadu zaútočil na poškozené, a proto nelze zpochybňovat závěry znalců o zachování jeho rozpoznávacích a ovládacích schopností a za této situace nebylo nutné doplňovat dokazování o revizní znalecký posudek,“ zakončil Knötig.

Proti rozhodnutí Nejvyššího soudu se nelze odvolat. Muž by teoreticky ještě mohl podat ústavní stížnost, musel by však argumentovat porušením základních práv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám