Hlavní obsah

Opilá se motala po silnici, řidič ji srazil a ujel. Soud mu potvrdil podmínku

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tragicky skončila pro opilou ženu její cesta po rychlostní silnici R52 na Brněnsku. Srazilo ji totiž projíždějící auto a žena byla na místě mrtvá. Řidič Tomáš Machálek ale místo toho, aby po srážce zastavil a přesvědčil se, co se vlastně stalo, šlápl na plyn a ujel. Krajský soud v Brně mu za neposkytnutí pomoci ve středu potvrdil podmíněný trest a zákaz řízení na dva roky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Machálek se na místo sice po chvíli ještě vrátil, ale jen aby už zjistil, že žena je mrtvá.

Devětadvacetiletý muž se proti verdiktu prvoinstančního soudu, který ho potrestal ročním vězením s dvouletým odkladem a zákazem řízení na dva roky, odvolal s tím, že trest je příliš přísný, neboť vzhledem k tomu, že se živí jako autoopravář, je zákaz řízení likvidační.

„Má spoustu závazků, které takto nebude moci plnit a může se dostat do velkých finančních problémů,“ argumentovala jeho obhájkyně.

Senát v čele s Hanou Kleinovou neměl ale s řidičem žádné slitování. „Dostal ještě nepřiměřeně nízký trest, srazil člověka a ujel od nehody. Navíc obžalovaný má tendenci páchat přestupky i trestné činy v dopravě, i se zákazem řízení už má zkušenosti, například řídil pod vlivem omamných látek. Pokud auto potřebuje k výkonu svého povolání, měl by se za volantem chovat tak, aby se deliktů v dopravě nedopouštěl,“ rozhodli soudci.

Upozornili také, že trest dostal nikoli za to, že srazil opilého člověka na místě, kde neměl co dělat, ale za to, že z místa nehody ujel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám