Hlavní obsah

Za podvod s přístrojem pro Nemocnici na Homolce padl pětiletý trest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za podvod s laserovým přístrojem pro pražskou Nemocnici Na Homolce ve středu padl u olomouckého krajského soudu pětiletý trest. Odpykat si ho má jednatel přerovské společnosti Miloslav Kristek. Podle rozsudku slíbil nemocnici špičkový laserový přístroj na operaci srdce dodat. Peníze inkasoval, přístroj však nedodal. Případ se stal před 12 lety, škoda dosáhla 18 miliónů korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Alegorie spravedlnosti

Článek

Podle soudu si nemocnice objednala laserový systém za téměř 20 miliónů korun od přerovské společnosti Rokos a spol. Její jednatel Miloslav Kristek si poté od nemocnice nechal postupně vystavit faktury na zahájení prací celkem za 18 miliónů korun. Nemocnice ale nikdy žádný přístroj nedostala. S pořízením přístroje souhlasilo tehdy i ministerstvo zdravotnictví.

V případu byli kromě Kristka původně obžalováni další tři muži včetně tehdejšího šéfa nemocnice Oldřicha Šubrta, který se zodpovídal z toho, že podvodu nezabránil. Soud však u něj trestní stíhání zastavil kvůli tomu, že skutek byl již promlčen. Souzen už není ani olomoucký podnikatel a lobbista František Vybíral a Peter Gremlica.

Gremlica byl obžalován z přijímání úplatku a Vybíral z pomoci k podplácení. Podle soudce se skutek stal, ale není trestným činem. Ze stejného důvodu ve středu soud zprostil z trestného činu podplácení také Kristka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám