Hlavní obsah

Oběti doktora Bartáka žádají u soudu statisíce

Právo, Josef Koukal, Radim Vaculík

Půl roku po pravomocném odsouzení pražského lékaře a podnikatele ve zdravotnictví Jaroslava Bartáka (55) za sexuální zneužívání celkem jedenácti zdravotních sester a asistentek se začínají rozjíždět i žaloby poškozených žen na náhradu nemajetkové újmy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lékař Jaroslav Barták

Článek

Barták si má za své zločiny odsedět čtrnáct let ve vězení a je možné, že mu soudy ještě nějaký rok přihodí za přípravu nejméně tří vražd, které se měl snažit organizovat už z vězení.

Kolik miliónů ale nakonec zaplatí za fyzické a duševní strázně, které svým podřízeným způsobil, ještě není jisté. V původním trestním řízení požadovaly poškozené ženy celkem 13 miliónů korun. Soud přiznal třem z nich a příteli jedné dohromady jen 1,5 miliónu. Se zbytkem nároků je odkázal na civilní soudy. A čtyři z poškozených žen tak již učinily.

První chce 400 tisíc

Žalovaným však není Barták, nýbrž firma CODUM, která provozuje soukromou polikliniku v pražských Modřanech, kde odsouzený lékař působil a právě tam najímal poškozené asistentky. Smlouvy s nimi ale podle zjištění Práva podepisoval jako jednatel jmenované společnosti, proto žaloby směřují proti ní.

První z nich měla být projednána v úterý u Obvodního soudu pro Prahu 4, kvůli nemoci jednoho z účastníků byl ale spor odročen. Částky 400 tisíc korun se v něm domáhá dnes 31letá bývalá Bartákova asistentka, kterou měl lékař zneužívat od poloviny roku 2009 do začátku roku 2010, kdy skončila v péči psychiatrů. Později se u ní rozvinula posttraumatická stresová porucha. Ženu znásilňoval nebo bil na zahraničních služebních cestách, když se opil, i v kanceláři modřanské polikliniky.

Zabitím vyhrožoval jejím rodičům, příteli i jí samotné. Oháněl se přitom svým vlivem a přátelstvím s politiky, policisty, zástupci justice nebo duchovními.

„Evidujeme ještě tři věci,“ sdělil v úterý Právu mluvčí soudu Michael Květ. Dvě žaloby poškozených žen však obvodní soud vrátil pražskému vrchnímu, aby znovu rozhodl o jejich věcné příslušnosti, tedy kdo přesně se jimi má skutečně zabývat.

Další žalobu začne soud v Praze 4 řešit podle rozpisu jednání v únoru příštího roku. O jakou částku se poškozená soudí, ale nelze z databáze vyčíst.

Barták v letech 2006 až 2011 napadl nejméně deset asistentek a matce jedné z nich vyhrožoval. Ženy osahával proti jejich vůli, nutil je k sexu a některé znásilnil. Mladé asistentky někdy dokonce omamoval chemikáliemi přidanými do pití.

Další obětí šéf kliniky

Ačkoli trestní sazba u nejzávažnějšího z Bartákových činů činila 5 až 12 let, Městský soud v Praze mu vzhledem k množství a brutalitě skutků sazbu zvýšil a udělil 14letý trest, což následně potvrdil i odvolací vrchní soud.

Jak už Právo jako první informovalo v pondělí, Bartákovi však nyní hrozí ještě vyšší, dokonce i výjimečný trest, a to za přípravu vražd tří jeho známých, kteří proti němu v procesu svědčili – bývalého šéfa vojenské tajné služby Andora Šándora, advokáta Oldřicha Choděry a pravoslavného kněze Eugena Freimanna.

Jejich likvidaci prý odsouzený lékař plánoval ve věznici, ale vše prozradil jeden ze spoluvězňů. Kromě tohoto nejzávažnějšího zločinu ale liberecká policie obvinila minulý týden Bartáka i z přípravy vydírání. Podle zjištění Práva jedním z těch, na koho se jako na oběť chystaného vydírání Barták údajně zaměřil, je současný ředitel polikliniky v pražských Modřanech František Fencl.

Ten v úterý Právu potvrdil, že stejně jako za výše jmenovanou trojicí plánovaných obětí vražd byla i za ním 18. listopadu liberecká kriminálka, aby ho upozornila, že i vůči němu Barták údajně chystal zločin. Blíže se však k věci s ohledem na obavy o sebe i svou rodinu nechtěl vyjadřovat.

Přišel o svůj podíl ve firmě

Zatímco v případě Šándora a spol. se chtěl Barták zřejmě mstít za jejich svědectví proti němu u městského soudu, v případě Fencla jde nejspíš o majetkové spory. Fencl je poloviční spoluvlastník firmy CODUM a Barták byl v minulosti rovněž jedním ze spolumajitelů, tedy jeho obchodním partnerem.

Navíc kromě zmíněné funkce jednatele společnosti působil i jako prezident modřanské kliniky. Po odhalení kauzy znásilňování asistentek ale přišel nejprve o funkci jednatele ve firmě (předloni v říjnu), pak dokonce i o svůj třetinový majetkový podíl.

Související téma

Foto: Archiv, Právo

Jaroslav Barták

Podle výpisu z obchodního rejstříku valná hromada firmy CODUM totiž loni v červenci snížila svůj základní kapitál z 280 na 200 tisíc korun právě o tu část, která patřila odsouzenému lékaři. Nyní tedy fakticky v modřanské poliklinice ani v jejím vedení nijak nefiguruje, což v úterý Právu potvrdil sám Fencl, a zřejmě právě to tedy může být důvodem Bartákovy údajné plánované pomsty vůči nynějšímu řediteli polikliniky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám