Hlavní obsah

Elitní policista měl poskytovat informace podsvětí, dostával statisíce

Právo, Petr Kozelka
Brno

V dokonalé symbióze fungovala dva roky spolupráce podsvětí a elitního policisty z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Stanislava Švábenského. Tvrdí to alespoň obžaloba, podle které policista-detektiv za nejrůznější služby postupně vyinkasoval od bosse obchodu se šrotem Jana Švédíka přes 300 tisíc korun a zánovní auto navíc.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Stanislav Švábenský (vzadu s červenou kravatou), Jan Švédík (uprostřed vpředu) a Světlana Ťavodová před brněnským soudem

Článek

Detektiv měl pak ještě od podnikatele, který skončil ve vězení za své obchody, při nichž obral stát o milióny korun na DPH, ještě získat dalších 200 tisíc korun podvodem.

Švábenský, Švédík a Světlana Ťavodová, která pracovala u celníků a taktéž měla za úplatu poskytovat Švédíkovi informace, stanuli v pondělí před brněnským krajským soudem, kde jim hrozí až 12 let.

Švábenský pracoval v brněnské expozituře ÚOOZ a podle státního zástupce si ke svému platu v letech 2009 až 2011 notně přivydělal.

„Opakovaně dával Švédíkovi informace o jeho osobě, do systému ho zavedl jako informátora pod jménem Kato a tím také zjišťoval, jestli není náhodou jeho telefon odposloucháván. Když bylo zahájeno proti Švédíkovi trestní stíhání pro krácení daně, chodil za vyšetřovatelem pod záminkou vlastního šetření a chtěl získávat informace ze spisu. V této době převzal od spoluobviněného celkem 330 tisíc korun a ještě auto Kia Ceed SW,“ prohlásil v obžalobě státní zástupce.

Celnice dostala 1500 eur

Ani kombík a peníze policistovi prý nestačily, a tak se v dubnu 2011 pustil do akce na vlastní pěst, kdy Švédíkovi údajně namluvil, že policisté začali vyšetřovat jednoho z jeho kamarádů, a tvrdil, že celou akci může ovlivnit a zastavit. „Přestože věděl, že to není pravda, inkasoval od Švédíka dalších 200 tisíc korun,“ dodal žalobce.

Společně s oběma muži stanula před senátem v čele s Jaroslavou Bartošovou i celnice Ťavodová. Tu si měl podnikatel platit jako svou informátorku u celníků, aby mu prověřovala, jestli se náhodou o jeho osobu nezajímají a pokud ano, aby mu dala včas avízo před případnou šťárou.

Za to jí měl poskytnout 1500 euro. Soudkyně Bartošová hned po přednesení obžaloby na návrh obhájce Švábenského vykázala ze soudní síně veřejnost s tím, že by z projednávání mohly uniknout citlivé věci týkající se práce ÚOOZ.

Brněnský případ úzce souvisí s kauzou, kterou projednává soud ve Zlíně. Tam se z poskytování informací Švédíkovi a ještě dalšímu podnikateli zpovídá další příslušník ÚOOZ Marian Hanák a expolicistka zlínské hospodářské kriminálky Hana Čouková.

Reklama

Související články

Elitní policista bral úplatky z podsvětí

Bývalý elitní policista z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Stanislav Švábenský dostával úplatky za poskytování informací mafiánskému...

Výběr článků

Načítám