Hlavní obsah

Vyděrač vyhrožoval Masarykově univerzitě

Právo, kg
BRNO

Brněnští kriminalisté dopadli 21letého vyděrače, který požadoval od vedení Masarykovy univerzity (MU) v Brně 60 tisíc korun za to, že nezveřejní informaci o univerzitním systému přijímacího řízení a tento systém nenaruší. Mladík je studentem vyšší odborné školy v Brně a v závěru dubna kontaktoval prorektorkou univerzity.

Článek

"Student prorektorce ve svých zprávách sděloval, že se mu podařilo proniknout do univerzitního systému přijímacího řízení. Současně naznačil, že by mohl eventuálně tuto informaci zveřejnit. Pak navrhl prorektorce osobní setkání," sdělil Právu Mojmír Popp z brněnské policie.

Případem se začal okamžitě zabývat speciální tým kriminalistů a pracovníci Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Policisté využili návrhu studenta na setkání s prorektorkou a na místě ho zadrželi.

Po jeho výslechu zabavili policisté i dokumenty, ve kterých měl popisovat údajnou chybu v systému zabezpečení přijímacího řízení.

Hrozila až stamiliónová škoda

"Zjištěné informace jsme konzultovali s odborníky Masarykovy univerzity, kteří mají na starosti systém a organizaci přijímacího řízení. Ti přitom potvrdili, že možnost narušení systému, jak ji podezřelý prezentoval, reálně neexistuje. Celý případ je ve stádiu vyšetřování a nelze zatím spekulovat, za jaký trestného činu bude mladík stíhaný," doplnil Popp.

Při prověřování pozadí případu policisté zjistili, že kdyby musela univerzita anulovat výsledky přijímacího řízení, utrpěla by hmotnou škodu ve výši přesahující 25 miliónů korun.

Pokud by univerzita v letošním roce z podobného důvodu nemohla přijmout nové uchazeče, škoda na státních dotacích by činila řádově stovky miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám