Hlavní obsah

Otrávenou exmanželku vydával za oběť kauzy Metyl, posedí si 11 let ve vězení

– Praha • Aktualizováno

Za vraždu bývalé manželky směsí smrtelně jedovatého metanolu a vodky uložil pražský městský soud šedesátiletému muži 11 let vězení. Podle obžaloby muž předpokládal, že úřady budou mrtvou ženu považovat za další oběť metanolové aféry. Obžalovanému hrozil až dvacetiletý trest, soud však dospěl k závěru, že nevraždil s rozmyslem, ale pod vlivem městnavého, tedy dlouhodobého afektu.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Pražský městský soud projednával 21. listopadu případ Václava Valtery, který podle obžaloby otrávil svou exmanželku metanolem.

Článek

Rozsudek není pravomocný, muž, který svou vinu popírá, se proti němu na místě odvolal. Odvolání zvažuje i státní zástupkyně, která si ponechala lhůtu na rozmyšlenou. Žalobkyně Ladislava Čarvaš pro muže požadovala za úkladnou vraždu trest v dolní polovině trestní sazby, která je stanovena na 12 až 20 let.

Soud ale mužovo jednání překvalifikoval na prostou vraždu, která nebyla spáchána s rozmyslem a za kterou hrozí 10 až 18 let vězení. Přihlédl totiž k posudku znalce z oboru psychiatrie, podle nějž se u introvertního obžalovaného mohly kvůli problematickému soužití s exmanželkou dlouhodobě hromadit negativní emoce. Pak prý stačí příslovečná poslední kapka k tomu, aby člověk dospěl k nějakému rozhodnutí, které následně provede.

Vážím si každého života. Promyšleně jsem nic z toho, o čem mluví obžaloba, neudělal, a proto se necítím vinen.
odsouzený

Podle verdiktu se vražda stala letos v březnu na pražském Chodově. Údajný pachatel tam sdílel byt se svou o rok mladší exmanželkou, s níž se v roce 2000 rozvedl. Stále častěji se hádali, k čemuž přispíval i ženin alkoholismus. Muž se prý proto rozhodl, že ji usmrtí.

Metanol měl do motorů letadel 

Věděl, že bývalá manželka pije z jeho lahví alkoholu, které měl uložené v lednici ve společné předsíni. Do lednice proto údajně nastražil dvě láhve vodky smíchané se smrtelně jedovatým metanolem. Den poté otrávená vodka z lednice zmizela.

Obhajoba obžalovaného je značně nevěrohodná a naprosto nelogická.
soudce

Muž prý věděl, že ji žena sebrala a pije ji ve své ložnici, přesto ji nevaroval ani jí nijak nepomohl. Zdravotní stav ženy si šel po naléhání své družky ověřit až o tři dny později, kdy exmanželku našel klečet mrtvou mezi postelemi. "Vážím si každého života. Promyšleně jsem nic z toho, o čem mluví obžaloba, neudělal, a proto se necítím vinen," uvedl v pátek obžalovaný.

Připustil, že v březnu smíchal vodku a metanol, údajně ale ze zvědavosti, protože chtěl vyzkoušet, jak směs chutná. Lahvičku s metanolem měl prý ve své sklepní dílně od mládí, protože byl amatérským leteckým modelářem a metanolem plnil motory modelů.

Dětem se neomluvil 

Tvrdí, že cestou ze sklepa do bytu vypil ve výtahu několik loků směsi, po které měl potom střevní problémy. Směs mu prý bylo líto vyhodit, protože ji chtěl využít například na lakování dřeva. Proto ji uschoval do lednice. "Obhajoba obžalovaného je značně nevěrohodná a naprosto nelogická," kontroval předseda soudního senátu Dušan Paška.

Upozornil na to, že směs byla záměrně namíchána v takovém poměru metanolu s etanolem, aby měla fatální účinky. Pokud by ji muž experimentálně připravoval pro sebe, jistě by zvolil výrazně menší množství smrtícího metanolu. I po několika locích této směsi by ho postihly mnohem závažnější zdravotní problémy, než popisoval, a z toho vyplývá, že ji nepil.

Neměl také žádný důvod nosit směs do bytu a dávat ji do lednice – mohl ji nechat v dílně ve sklepě. Součástí rozsudku je i povinnost muže zaplatit 240 tisíc korun jako náhradu škody oběma dospělým dětem, které měl s exmanželkou. Soudce Paška upozornil na to, že muž svého činu nejen nelituje, ale také se za něj svým dětem vůbec neomluvil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám