Hlavní obsah

Vodku s metanolem jsem chtěl ochutnat sám, řekl muž, který měl otrávit exmanželku

– Praha

Muž, který podle obžaloby otrávil svou exmanželku metanolem přimíchaným do vodky, ve čtvrtek u pražského městského soudu popřel svou vinu. Smrtící směs si prý připravil pro sebe, aby vyzkoušel, jak chutná. Podle státní zástupkyně muž předpokládal, že úřady budou mrtvou ženu považovat za další oběť metanolové aféry. Za předem promyšlenou vraždu mu hrozí až 20 let vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle spisu se vražda stala letos v březnu na pražském Chodově. Obžalovaný muž se s o rok mladší exmanželkou rozvedl v roce 2000, stále s ní však sdílel byt, který měli v podílovém spoluvlastnictví a nedokázali se dohodnout na jeho prodeji. Posledních deset let žila v mužově části bytu také jeho družka.

Vzájemné soužití bylo problematické i vzhledem k exmanželčině alkoholismu. Podle svědků například téměř podpálila dům, když zapomněla ohřívané jídlo na vařiči.

Úmyslně jsem jí nikdy nic nenalil, nic jsem jí nepodstrkoval. Vycházeli jsme normálně, většinou jsme se nevídali.
obžalovaný

Obžaloba tvrdí, že muž se kvůli stále intenzivnějším hádkám rozhodl, že ženu usmrtí. Věděl prý, že bývalá manželka často pije z jeho lahví alkoholu, které měl uložené v lednici ve společné předsíni. Do lednice proto údajně nastražil dvě láhve vodky smíchané se smrtelně jedovatým metanolem. Den poté otrávená vodka z lednice zmizela.

Metanol měl 40 let schovaný 

Muž prý věděl, že ji žena sebrala a pije ji ve své ložnici, přesto ji nevaroval ani jí nijak nepomohl. Zdravotní stav ženy si šel po naléhání družky ověřit až o tři dny později a našel exmanželku klečet mrtvou mezi postelemi. "Úmyslně jsem jí nikdy nic nenalil, nic jsem jí nepodstrkoval. Vycházeli jsme normálně, většinou jsme se nevídali, naučili jsme se vzájemně vyhýbat," prohlásil ve čtvrtek muž při hlavním líčení.

Lahvičku s metanolem prý měl ve své sklepní dílně zhruba 40 let, protože byl amatérským leteckým modelářem. "Ze zvědavosti jsem ji zkusil namíchat s vodkou. Směs jsem ochutnal, ale nebyla to žádná sláva. Potom jsem ji dal do ledničky. Bylo mi ji líto vyhodit – uvažoval jsem o tom, že ji využiju třeba na lakování dřeva," tvrdil.

Exmanželku před jedem nevaroval 

To, že lahev se směsí v lednici už není, zjistil hned následující den. Ačkoliv si byl jistý, že ji nesebrala jeho družka, jedinou další obyvatelku bytu – exmanželku – před jedem nevaroval.

Na dotaz žalobkyně, proč se nešel podívat dříve než za tři dny, zda je žena v pořádku, odpověděl, že nechtěl chodit do její části bytu, kam měl zakázaný přístup. Podle znalce z oboru psychiatrie se u introvertního obžalovaného mohly kvůli problematickému soužití s manželkou nahromadit negativní emoce. "Pak stačí ta příslovečná kapka, kdy člověk dojde k nějakému rozhodnutí, které provede," podotkl.

Hlavní líčení bude pokračovat v pátek. Pokud se dostaví předvolaný znalec, je pravděpodobné, že soud vynese rozsudek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám