Hlavní obsah

Houskova smrt mohla být pomsta za donášení policii

Právo, Jakub Troníček, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie zatím neví, kdo v pondělí v Chomutově zastřelil místního podnikatele a vlivného severočeského politika ČSSD Romana Housku (51). Jeho vražda by ale mohla souviset s jeho údajnou spoluprací s policií.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Vila s garáží, před kterou bylo nalezeno tělo zavražděného Housky.

Článek

Člen severočeské ČSSD totiž podle dobře informovaného zdroje Práva z prostředí bezpečnostních složek začal v nedávné době donášet detektivům na své konkurenty. Informace Houska podle jiných zdrojů Práva dodával specializovaným protikorupčním i protimafiánským detektivům.

Spoluprací s policií si mohl pojišťovat svou zhoršující se situaci, kdy jako šedá eminence soc. dem přicházel o vliv a lidé kolem něho začali být ohrožováni aktivitou policejních složek.

„On postupně ztrácel půdu pod nohama a řešil to mimo jiné tak, že začal donášet policii,“ řekl Právu zdroj s tím, že tato skutečnost mohla i přes přísné utajení policii uniknout ven. „Mohlo jít o pomstu,“ podotkl zdroj.

Jak už Právo uvedlo ve středu, Houska se před svou smrtí známým chlubil tím, že má kompromitující materiály na vlivné lidi z politiky a byznysu v Ústeckém kraji.

Houska vzhledem k svému postavení, který si v zákulisí za dvacet let vydobyl i pomocí praktik na pomezí zákona, tahal za nitky například v evropských projektech za stamilióny korun.

Pachatele nemají

Ovládal část ústecké krajské sociální demokracie, dokázal prosazovat do funkcí spřízněné politiky a spolupracoval i s politiky z ODS.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Roman Houska na archivním snímku z roku 2005

To mu zároveň vytvářelo nepřátele v podnikatelském i politickém prostředí.

Někteří jeho koně začali v poslední době přicházet o pozice, například na začátku letošního roku byl vystřídán šéf krajské ČSSD Arno Fišera. Kvůli obvinění z uplácení se z funkcí v soc. dem. stáhl jeho přítel, vlivný exposlanec Vlastimil Aubrecht.

Stíháni jsou kvůli zneužití pravomoci v kauze eurodotací další Houskovi spojenci, Pavel Kouda (ČSSD) a Pavel Markvart (ODS).

Houska nedávno ztratil i silného spoluhráče v celostátní politice, Michala Haška.

Podle dozorujícího státního zástupce Vladimíra Jana nemají kriminalisté konkrétní osobu podezřelou z vraždy. Ohledávání místa činu trvalo kriminalistům v Chomutově téměř osmatřicet hodin.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Policisté prohledávali ve středu dopoledne okolí místa činu.

Policisté ulici Kamenný vrch, na jejímž slepém konci stojí honosná vila, kde Houska žil spolu se svou partnerkou, bývalou ústeckou hejtmankou a současnou náměstkyní hejtmana Janou Vaňhovou, otevřeli ve středu dopoledne. Tím však jejich práce na místě neskončila.

Obcházeli okolní vily a ptali se jejich obyvatel, zda si v pondělí večer před vraždou nevšimli něčeho podezřelého.

Policisté z krajské zásahové jednotky zároveň hledali v okolí stopy pomocí detektoru kovu. Zapojili také speciálně vycvičené psy. „Pachatel, pokud se nějakým způsobem dostal na místo činu, tak mohl zanechat stopy, které by mohly vést ke zjištění jeho identity. Na základě zajištěných stop jsou nyní připravovány vyšetřovací verze, které budou následně prověřovány,“ řekl Právu ve středu odpoledne Jan.

Nyní podle něj vyšetřovatelé ověřují a vyhodnocují zajištěné důkazy. Zda je mezi nimi vražedná zbraň, neprozradil. „Policisté zároveň prověřují, co jim řekli svědci a sousedé,“ dodal státní zástupce.

Záznamy z kamer

Jestli policisté již vyhodnotili záznamy z bezpečnostních kamer, které jsou umístěny na střeše garáže, před kterou zřejmě k vraždě došlo, a je proto pravděpodobné, že vraha zachytily, nechtěl Jan říct.

„Policie pracuje se všemi prostředky a všemi možnými stopami, které by mohly vést k dopadení pachatele.“ Nevyvrátil tak spekulace, že si pachatel mohl případnou nahrávku odnést poté, co prohledal celý dům. Ten byl totiž podle svědků v době vraždy celý rozsvícený.

Zatímco s kriminalisty obyvatelé čtvrti ochotně hovořili, na dotazy novinářů na téma zavražděného Housky a jeho životní partnerky Vaňhové svorně mlčeli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám