Hlavní obsah

Matka se soudí s léčebnou kvůli smrti své dcery, která se udusila výkaly

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ještě před měsícem navrhovala psychiatrická léčebna v pražských Bohnicích Jaroslavě Musilové (64), která žádá omluvu za úmrtí své dcery v síťovém lůžku, smír. Dnes už naopak trvá na tom, aby korigovala vlastní výroky na adresu ústavu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Toto není příběh o zlé nemocnici nebo zlé matce,“ uvedl ve středu v závěrečné řeči před Městským soudem v Praze právník Bohnic Tomáš Němeček.

Musilová ústav žaluje o omluvu za to, že zanedbal dohled nad její retardovanou dcerou Věrou, která zde v dubnu 2006 zemřela v síťovém lůžku, kde se udusila vlastními výkaly. Podle matky personál léčebny nejen zanedbal péči, ale pacientku navíc ponižoval tím, že ji ostříhal dohola a poutal k mobilní záchodové míse.

Po říjnovém jednání soudu prohlásila Musilová v médiích, že se personál léčebny choval k pacientům jako k opicím.

„Požadujeme, aby žalobkyně vzala svá slova o opicích zpět,“ prohlásil Němeček. Pacientka byla podle něj ostříhána kvůli rozšíření vší v nemocnici a její fixace břišním pásem na mobilním WC nelze s poutáním vůbec srovnávat.

Smírnou mši matka odmítla

Léčebna původně místo požadované veřejné omluvy nabízela pozůstalým uspořádání společné „smírné mše, která by ukončila vzájemnou bolest a nenávist“.

Na to Musilová odmítla přistoupit. Podle ní byla dcera ostříhána, aniž pečovatelé předtím vyčerpali všechny jiné možnosti, jak ji zbavit vší. V izolaci měla navíc zhubnout a není vyloučeno, že vlastní exkrementy začala pojídat z hladu.

Žena byla mentálně postižená, v léčebně byla, protože byla agresivní. Do síťových lůžek se umisťují lidé, kteří ohrožují sebe nebo své okolí. Tehdejší šéf léčebny Ivan David po incidentu v roce 2006 řekl, že jediným řešením, jak se použití lůžek vyhnout je podobné pacienty nepřijímat.

Soudkyně Dagmar Stamidisová vyhlásí rozsudek příští týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám