Hlavní obsah

Ďuričko má pozůstalým za vraždu Kočky zaplatit přes půl miliónu

– Praha • Aktualizováno

Vrah Václava Kočky mladšího Bohumír Ďuričko musí zaplatit Kočkově družce a jejich společnému synovi 550 tisíc korun. Ve středu o tom nepravomocně rozhodl pražský městský soud. Družka požaduje celkem deset miliónů za zásah do práva na rodinný život, soudkyně ale poukázala na to, že soužití ženy s Kočkou bylo velmi netypické. Kočka totiž souběžně vedl dvě domácnosti - jednu s družkou, jednu s manželkou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bohumír Ďuričko

Článek

Kočkova bývalá přítelkyně se žalobou na ochranu osobnosti domáhá tří miliónů pro sebe, pěti miliónů pro syna, kterého zplodila s Kočkou, a dvou miliónů pro svého syna z předchozího vztahu. Argumentuje tím, že všichni sdíleli společnou domácnost.

Soudkyně Dagmar Stamidisová ale dospěla k názoru, že ačkoliv Ďuričko vraždou Kočky skutečně neoprávněně zasáhl do osobnostních práv všech tří žalobců, družčin syn z předchozího vztahu na odškodnění nárok nemá. Zbylým dvěma žalobcům přiřkla jen zlomek požadovaných částek - družce 250 tisíc a Kočkovu synovi 300 tisíc korun.

"Soud má pochybnosti, že se jednalo o lásku na celý život," podotkla soudkyně s tím, že Kočka se ve společnosti objevoval i s dalšími ženami. S manželkou, se kterou má dvě děti, se navíc rozvedl teprve den před svou vraždou. Připomněla také, že v souvislosti s trestním řízením ohledně Kočkovy vraždy už soudy Ďuričkovi uložily povinnost vyplatit každému ze tří žalobců odškodné 240 tisíc korun.

Ďuričkovi jde údajně o život 

Středečního zasedání se zúčastnil i Ďuričko, který se snažil zpochybnit vážnost vztahu mezi Kočkou a jeho družkou. "Kočku jsem na rautech potkával, žalobkyni ale nikdy. Milenek měl asi víc. Která další po mně bude chtít peníze? Kolik jich asi je? Je to všechno k smíchu, je to hra, která mě má zničit," prohlásil.

Do jednací síně ho přivedla pětičlenná ozbrojená eskorta Vězeňské služby. Ďuričko měl při tom na sobě neprůstřelnou vestu, na což také poukázal. Kočkova rodina je podle něj "naprostá mafie", která usiluje o jeho život a která "je všeho schopná", takže ho Vězeňská služba musí neustále chránit.

"Na mou hlavu je vypsána odměna 20 miliónů korun. Na vězeňských zdích byly nápisy, že mi dávají rok a den života," popsal. Znovu zopakoval, že na vraždě měl zásadní podíl Kočka, který ho opakovaně napadl.

Dětem změnil jména 

Podnikatel už dříve uvedl, že je ve velmi špatné finanční situaci. Po společnostech, které vlastnil, mu prý zbyl dvacetimiliónový dluh, platí výživné a posílá peníze nemohoucím rodičům. Ve středu ale připustil, že majetek daroval svým dětem, které z obavy před pomstou přestěhoval a změnil jim jména.

Ďuričko Kočku zastřelil v roce 2008 v pražské restauraci Monarch po křtu a autogramiádě knihy tehdejšího předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Muži se tehdy dostali do roztržky, při které Kočka podnikatele nejméně jednou udeřil do obličeje. Ďuričko pak vytáhl od pasu zbraň, namířil na svého protivníka a třikrát na něj z bezprostřední vzdálenosti vystřelil. Soudy mu za to udělily trest 12,5 roku vězení.

Proti středečnímu verdiktu se lze odvolat k pražskému vrchnímu soudu. Obě strany sporu si ponechaly lhůtu na rozmyšlenou, zda této možnosti využijí.

Reklama

Související články

Obnovu procesu s Ďuričkem soud shodil ze stolu

Pražský městský soud v pondělí odmítl návrh na obnovu procesu v případu podnikatele Bohumíra Ďurička. V roce 2009 byl Ďuričko odsouzen na 12,5 roku do vězení...

Výběr článků

Načítám