Hlavní obsah

Odsouzený za loupež dostal novou naději, ke zločinu se přiznal někdo jiný

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až stížnosti ministryně spravedlnosti dopřál sluchu Nejvyšší soud (NS) a dal šanci na očištění jména osmadvacetiletému Jaroslavu Schindlerovi. Toho justice potrestala za přepadení pošťačky ve Znojmě podmínkou. K útoku na doručovatelku se ale později přiznal jiný pachatel a byl za to také odsouzen, Schindlerův trest zůstal přesto v platnosti.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jaroslav Schindler (uprostřed) se svým otcem a advokátem před jednáním soudu

Článek

Soudci NS v úterý rozhodli, že Okresní soud ve Znojmě se musí případem znovu zabývat a rozhodnout o obnově procesu.

Půl roku strávil ve vazbě

Za přepadení z března 2004, při němž zmizelo téměř 100 tisíc korun, mladík skončil na půl roku ve vazbě. A tím se začal psát Schindlerův seznam neúspěšných dovolání a odvolání, podmíněný trest mu totiž potvrdila celá hierarchie soudů až po ten ústavní.

O pět let později se ke zločinu přiznal Antonín Škrdla, byl za něj potrestán, ovšem soudy sveřepě odmítaly Schindlerovy návrhy na obnovu procesu.

Soud postupoval ledabyle

Podle verdiktu NS znojemský soud při návrhu na obnovu řízení postupoval ledabyle, neprovedl všechny důležité důkazy, jako třeba výslech klíčových svědků, a navíc se na případ díval tendenčně. Nyní se bude muset znovu případem zabývat, zatím nebude řešit Schindlerovu vinu či nevinu, jen má posoudit, zda důkazy nevedou k obnově procesu.

„Jsem rád, že Nejvyšší soud rozhodl v můj prospěch. Možná ale navrhneme, aby to ve Znojmě soudil jiný soudce, případně aby to řešil jiný soud,“ prohlásil po jednání Schindler, který se považuje za oběť justičního omylu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám