Hlavní obsah

Pěstitelé marihuany si odsedí až 10 let za mřížemi

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Na tři až deset let poslal Krajský soud ve Zlíně za mříže čtveřici mužů ve věku od 30 do 41 let, kteří v Jankovicích na Kroměřížsku ve velkém pěstovali marihuanu. Podle obžaloby se starali o jednu z největších pěstíren šlechtěné marihuany v České republice. Obžalovaným hrozilo až dvanáct let.

Muži za pěstování marihuany dostali až deset letVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Policisté pěstírnu objevili vloni v červenci, a to v jedné z budov bývalého zemědělského družstva. Hala měla tisíc metrů čtverečních a v pěstebních kójích kriminalisté našli 1618 rostlin a zhruba 100 kilogramů sušené lehké drogy s vyšším obsahem účinné látky THC, z toho část zabavili v holešovském bytě údajného organizátora Doana Trieu Haie. Právě on dostal trest deset let vězení.

„Ve zjištěné hierarchii stál nejvýše. Nemáme však prokázáno, že by on a jeho kolega Tran Truong Manh do haly naváželi materiál a všechny prostředky spojené s pěstováním marihuany. Zajišťoval však oba „zahradníky“ a odvážel získané drogy do jiných prostor,“ uvedl předseda senátu Radomír Koudela.

Je mi moc líto, co jsem udělal. Doufám, že mi soud uloží co nejnižší trest a já se budu moci vrátit do Vietnamu.
odsouzený

Objekt si v bývalém zemědělském družstvu měl vloni v březnu pronajmout právě Doan Trieu Hai, a to od dalšího Vietnamce. V pytlích drogu poté odvážel společně s řidičem Tranem Truong Manhem, který byl odsouzen k osmi letům vězení. Oba vinu od počátku odmítají.

Zahradníci spolupracovali

Naopak dvojice „zahradníků“, kteří strávili uzavřeni v pěstitelské hale tři měsíce, trestnou činnost policii popsala, ještě před začátkem líčení se dostali do pozice spolupracujících obviněných.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Hlavním viníkem je podle obžaloby Doan Trieu Hai.

„Jsem vinen a přiznávám se. Je mi moc líto, co jsem udělal. Doufám, že mi soud uloží co nejnižší trest a já se budu moci vrátit do Vietnamu,“ řekl jeden ze dvou zahradníků. Společně se svým kolegou, se kterým tvořil nejnižší článek řetězce, dostal u soudu tříletý nepodmíněný trest a vyhoštění z České republiky na dobu neurčitou.

Podle kriminalistů mohli pěstitelé za sklizenou marihuanu utržit několik miliónů korun. Kriminalisté mapovali nelegální práci podezřelých od března 2012, samotný zátah se uskutečnil brzy ráno 26. června 2012.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám