Hlavní obsah

Při výměně desetikorun dostal muž o 65 tisíc víc, než měl

– Brno • Aktualizováno
Právo, Miroslav Homola

Hloupý, kdo dává, hloupější, kdo nebere. I podle tohoto přísloví se možná řídil střádal, který si za výměnu kovových desetikorunových mincí, které před několika měsíci přinesl v igelitové tašce, odnesl neoprávněně z pobočky banky 65 tisíc korun. Ovšem neznalost zákona neomlouvá, a tak mohl být muž potenciálně stíhán za přečin zatajení věci. Policie v pondělí informace o případu zveřejnila, odpoledne se jí muž ozval.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Muž přišel do pobočky bankovního ústavu na Pálavském náměstí v Brně na konci července proměnit drobné mince na bankovky a jistě netušil, s jakým úlovkem odejde. Vše probíhalo standardně až do okamžiku, kdy se nevěřícně díval na svazek bankovek, který byl nad očekávání silný. Muž jej od pracovnice na přepážce přebral a bez dalšího přepočítání kvapně opustil banku,“ uvedl k případu v pondělí dopoledne policejní mluvčí Pavel Šváb.

Třiačtyřicetiletá pokladní si až příliš pozdě uvědomila, že v přístroji, který počítá mince, navolila vyšší nominální hodnotu. Muž si tak za 1725 desetikorunových mincí dostal přes osmdesát tři tisíc korun, celkem si tedy odnesl částku o téměř 65 000 korun víc, než kolik mu náleželo. Od celkové sumy, kterou měl muž dostat, je odečten poplatek za výměnu.

Kriminalisté po muži v okolí banky intenzivně pátrali. Ovšem nikdo ho na fotkách nepoznával.

Muž se po zveřejnění internetové výzvy sám přihlásil policii na tísňové lince. „S mužem jsme se již dohodli na termínu schůzky k podání vysvětlení,“ uvedl Šváb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám