Hlavní obsah

Po razii v Pečkách policisté obvinili kvůli drogám 13 lidí

– Kolín • Aktualizováno

Středočeští policisté udeřili při akci s krycím názvem Lahar proti výrobcům a prodejcům drog. V Pečkách na Kolínsku a na dalších místech minulý týden zadrželi 19 lidí. Zatím 13 z nich obvinili, konečný počet stíhaných ale bude pravděpodobně mnohem vyšší.

Policie provedla razii v Pečkách na výrobce a distributory drogVideo: Novinky

 
Článek

Při akci, do níž bylo nasazeno 267 příslušníků, policisté zajistili tři varny, půl kilogramu pervitinu, heroin, hašiš a marihuanu, ale také nelegálně držené zbraně, odcizená auta a finanční hotovost. Zástupci policie to uvedli na dnešní tiskové konferenci v Praze.

Policisté v den zátahu předvedli na služebny kolem čtyř desítek lidí, z toho 19 zadrželi. Třináct z nich pak bylo obviněno, osm je stíháno vazebně. Kriminalisté při akci provedli sedm domovních prohlídek, z toho čtyři v Pečkách, odkud pochází deset obviněných. Všichni jsou údajně koncovými prodejci drog.

Varny ale byly umístěny v jiných lokalitách, policisté podle dostupných informací zasahovali například ve Vrchoticích na Sedlčansku, ale také ve Velké Hleďsebi na Chebsku. Jak přesně síť fungovala, zatím nechtěli příliš komentovat, protože vyšetřování ještě neskončilo.

Policisté zasahovali ve středočeských PečkáchVideo: Jiří Forman, Novinky

Obviněných může být i jednou tolik 

Pečky patří v rámci Středočeského kraje k nejproblematičtějším oblastem z hlediska drog. Policisté z Kolínska se snažili zmapovat, kudy se pervitin do Peček dostává. Zřídili kvůli tomu v srpnu zvláštní vyšetřovací tým Stylus, do nějž přizvali i krajské kriminalisty. Při zatýkání jim pomáhali ještě policisté z Národní protidrogové centrály i příslušníci zásahových jednotek z Ústeckého, Plzeňského a Jihočeského kraje.

"Předchozí výsledky trestního řízení neměly takový efekt a takový úspěch, jak jsme předpokládali. Pokaždé když se nám podařilo obvinit nějakou osobu, případně byla vazebně stíhána, tak na její místo nastoupila osoba jiná a proces pokračoval," uvedl šéf týmu Stylus Marek Jirouš.

Cílem bylo nyní odříznout dodavatele drog a odčerpat výnosy z trestné činnosti. Tým je podle Jirouše asi ve čtvrtině práce, čeká ho teď hlavně vyhodnocování důkazů. Policisté předpokládají, že přibudou i další obvinění, konečné číslo by podle nich mohlo být i dvojnásobné. Některým zadrženým hrozí až desetileté vězení. Pokud by se změnila právní kvalifikace, mohlo by to být však i více.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám