Hlavní obsah

Spolubydlícímu zasadil několik ran nožem do krku, dostal 16 let

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šestnáct let bude muset podle pátečního rozsudku Krajského soudu v Ostravě strávit za mřížemi 53letý Josef Kosík, který letos v hotelovém domě Paskov ve Frýdku-Místku pobodal svého spolubydlícího. Muž po útoku zemřel. Soud obžalovanému kromě trestu odnětí svobody vyměřil také ústavní protialkoholní léčbu, protože jde o alkoholika, který zločin spáchal v těžké opilosti.

Foto: Aleš Honus, Právo

Josef Kosík u soudu

Článek

Rozsudek zatím není pravomocný. Státní zástupce se sice vzdal práva na odvolání, obžalovaný ale zvažuje, že si odvolání proti výši trestu podá. K samotnému útoku se doznal.

Incident se odehrál 26. dubna na jednom z pokojů ubytovny. Se svým spolubydlícím měl Kosík dlouhodobé spory – vadilo mu prý, že příliš pije. Tragickému úmrtí předcházela ostrá hádka.

„Seděl na posteli a měl hodně vypito. Nadával, že jsem tajtrlík a že mi utrhne hlavu. Potom mi dal lepanec. Řekl jsem mu, že tohle si ke mně dovolovat nebude,“ vypověděl Kosík při výslechu u policie. Při rvačce pak uchopil nůž a svému spolubydlícímu zasadil čtyři řezné rány do krku.

Sám se udal

Obžalovaný přiznal, že šel po útoku spát. Když se ráno probudil, zjistil, že jeho spolubydlící je mrtev. „Šel jsem si koupit cigarety a pak jsem řekl recepční, aby zavolala policii, že jsem ho zabil. Ona mi to nechtěla věřit. Nakonec ale vytočila policii a dala mi sluchátko. Pak jsem šel na pokoj a čekal na příjezd kriminálky,“ dodal obžalovaný.

Několik ran nožem do krku ale nebylo hlavní příčinou smrti. ”Poškozený bezprostředně po útoku zemřel v důsledku otoku mozku při ovlivnění organismu alkoholem a proběhlého epileptického křečového záchvatu. Pouze shodou náhod nedošlo k jeho úmrtí již při popsaném útoku nožem, při kterém došlo k poranění velkých tepen, dýchacích cest a nervových struktur,“ stojí v rozsudku.

Oběť měla v krvi asi pět promile

Státní zástupce David Bartoš vysvětlil, že u soudu nebylo zcela prokázáno, zda mohl útok nožem vyvolat epileptický záchvat, který byl jednou z příčin úmrtí.

„Na úmrtí se podle znalce podílela také otrava alkoholem. Oběť měla v krvi asi pět promile,“ dodal státní zástupce. Soud proto útok nevyhodnotil jako vraždu, ale jako pokus o zločin vraždy.

Reklama

Výběr článků

Načítám