Hlavní obsah

Škodu jsem nezpůsobil, řekl liberecký exprimátor Kittner u soudu

Právo, Jaroslav Švehla
Liberec

Před krajským soudem v pátek vypovídal liberecký exprimátor Jiří Kittner (ODS), který je obžalovaný kvůli údajným machinacím s pozemky na libereckém Ještědu a ve Vesci. Odmítl, že by způsobil škodu, vždy prý postupoval ku prospěchu města.

Článek

Kittnerovi hrozí za zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování pravidel při správě cizího majetku deset let vězení. K soudu přišel i primátorův náměstek a předseda představenstva městské akciové společnosti Sportovní areál Ještěd (SAJ) Pavel Krenk a bývalý člen dozorčí rady a tajemník představenstva SAJ Jiří Zeronik (oba ODS). Ti se navíc zodpovídají i z podvodu a hrozí jim až dvanáctileté tresty.

Kittnera, který stál v čele Liberce 11 let, se týkají tři z pěti bodů obžaloby. Směna restaurace Mošner na Ještědu, pozemků vedoucích ke sjezdovce na Pláních a pozemků u Kolory ve Vesci. „Jsem přesvědčen, že jsem nezpůsobil nějakou škodu," uvedl Kittner, podle kterého v obžalobě chybí jména zastupitelů, kteří většinou hlasů žalované majetkoprávní transakce v zastupitelstvu odsouhlasili.

Podle obžaloby údajně nevýhodné transakce probíhaly tak, že město převedlo lukrativní městský majetek na SAJ a ten jej pak směnil s majiteli údajně méně bonitních nemovitostí pod Ještědem a ve Vesci. Souhlas k převodu majetku získali zdůvodněním rychlé přípravy areálu pro mistrovství světa v klasickém lyžování.

V obžalobě je uvedeno, že za bývalou restauraci Mošner na Ještědu v hodnotě téměř půl miliónu dostali noví majitelé tři byty v centru města a další tři pozemky. Stejně tomu podle Klátika bylo i v případě směny restaurace Berlín a dalších pozemků v okolí sjezdovky Bucharka, ve Světlé pod Ještědem nebo starého bytového domu u bývalé Kolory v Liberci-Doubí.

„Zpravidla majitelé pozemků nechtěli peníze, ale jiný majetek. Ti, se kterými jsme jednali, dostali soupis majetku určeného k privatizaci,“ popsal Kittner.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám