Hlavní obsah

Česká protikorupční policie poprvé zabavila letadlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Detektivové z české protikorupční policie vypátrali zhruba po třech týdnech na malém letišti na západě Německa hledané letadlo. V rámci případu, ve kterém je obviněno osm lidí z víc než miliardového daňového úniku, stroj zabavili. Novinkám to potvrdila mluvčí policejního prezidia Eva Kropáčová. Letadlo má hodnotu zhruba šest miliónů korun.

Foto: Profimedia.cz

Cirrus SR-22 GTS, ilustrační snímek

Článek

Podle mluvčí jde o první vypátrané letadlo v Evropě od dubnového spuštění rozšířené verze Schengenského informačního systému.

"Letadla jsou do systému prozatím vkládána velmi málo, přičemž český záznam byl teprve čtvrtý," podotkla mluvčí. Policisté letoun umístili do úschovy již na konci minulého týdne. Mluvčí Kropáčová Novinkám potvrdila, že jde o jednomotorový stroj Cirrus.

Policie v kauze, v níž zadržela letoun, stíhá osm lidí kvůli krácení DPH při dovozu benzínu a nafty. Podle kriminalistů skupina způsobila škodu zhruba 1,25 miliardy korun. Kromě krácení daní je osmička lidí stíhána také za legalizaci výnosů z trestné činnosti, tedy praní špinavých peněz. Kriminalisté již obviněným v minulosti zabavili například šest luxusních aut, tři nemovitosti nebo 3,5 milionu v hotovosti.

Schengenský informační systém, který je databází hledaných lidí a věcí, v tuto chvíli obsahuje přes padesát miliónů záznamů. Česká republika se k systému připojila v roce 2007.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám