Hlavní obsah

Svěrák podal trestní oznámení kvůli vtipu, že zneužíval děti

Praha

Herec, režisér a scenárista Zdeněk Svěrák podal trestní oznámení na neznámého pachatele, jímž se chce bránit proti nařčení na Facebooku, že zneužíval děti.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zdeněk Svěrák

Článek

„Se synem jsme dnes byli na policii, protože byl na mě i na něj spáchán hanebný atentát ze zálohy - z anonymních zákopů internetu,“ řekl Svěrák. Na případ upozornil server Týden.cz.

„Nevíme, kdo ten granát hodil, ani proč to spáchal. Nezbývá nám než policii držet palce, aby pachatele vypátrala,“ doplnil. Na tom, co se na sociální síti objevilo, není ani slovo pravdy, řekl.

Doležal se ostře distancoval

Mezitím se ale na facebookovém profilu s názvem Znásilnil mě Zdeněk Svěrák objevil příspěvek připisující jeho autorství novináři Jiřímu X. Doležalovi.

Novinky původně uvedly, že se Doležal k autorství přihlásil, což není pravda. J. X. Doležalovi i čtenářům se omlouváme.

„Zdeněk Svěrák samozřejmě nikoho neznásilnil! Stali jste se součástí mého nevinného sociálního experimentu, jehož účelem bylo ověřit si šíření bulvárních informací virtuálním prostorem Facebooku,“ stojí na profilu napsáno Doležalovým jménem.

Foto: Facebook

Na recesistickém profilu fiktiviní uživatelé popisovali, jak je umělec, který je v ČR ikonou laskavého a inteligentního humoru, zneužil, když chodili do dětského sboru.

Svěrák se dřív například bránil kvůli neoprávněnému využití úryvků textu některých svých písní. Například se společností Bauhaus se soudil kvůli použití úryvku z písně Dej cihlu k cihle. Nedávno se umělec dostal do sporu s volebním blokem Hlavu vzhůru, které podle něj ve volební kampani využilo slovního spojení „metelesku blesku“ z filmu Marečku, podejte mi pero, jehož byl spoluautorem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám