Hlavní obsah

Zmrzačenému školákovi přiznala soudkyně miliónové odškodnění, neměla na to právo

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Jednadvacetiletému Benediktu Vokáčovi přiznala v červnu soudkyně Okresního soudu Plzeň-jih Libuše Nová téměř dvoumiliónové odškodné za útrapy spojené s tvrdou šikanou od spolužáků, která před pěti lety vyvrcholila vážným zraněním s doživotními následky.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Benedikt Vokáč si při hodině odborného výcviku zvrhl na sebe kelímek s benzínem a jeho spolužák pak pod ním škrtl zapalovačem.

Článek

Na peníze si ale zmrzačený mladík bude muset počkat. A co je pro něho ještě horší, nemá teď ani jistotu, jestli vůbec nějaké dostane.

Rozsudek, podle kterého měla Vokáčovi zaplatit částku 1,7 miliónu korun Střední škola v Oselcích u Nepomuku, už totiž neplatí. V odvolacím řízení ho zrušil Krajský soud v Plzni s tím, že Nová neměla právo rozhodovat sama.

„Taková věc musí být projednána v senátu, nikoliv jen samosoudcem,“ uvedla krajská soudkyně Alena Kryslová.

Podle ní je v tomto případě nutné posuzovat vztah odpovědnosti za škodu podle zákoníku práce, a nikoliv podle občanského zákoníku, jak to učinil okresní soud. A právě u pracovněprávních sporů zákon ukládá rozhodovat v senátech, čili není to už o názoru jednoho soudce, ale konečný verdikt mohou ovlivnit i přísedící.

„Samotným obsahem žaloby jsem se vůbec nezabývala, rozsudek jsem zrušila pouze pro procesní pochybení,“ dodala Kryslová.

Stále není vyléčený

K nešťastné události došlo v březnu 2008, kdy si tehdy 16letý mladík při hodině odborného výcviku zvrhl na sebe kelímek s benzínem a jeho spolužák pak pod ním škrtl zapalovačem.

Vokáč skončil s těžkými popáleninami obličeje, rukou a hrudi na specializované klinice v pražské vinohradské nemocnici, kde postupně prodělal řadu operací a dodnes není úplně vyléčený.

Pracovat nemůže a bere invalidní důchod. Uzavřel se do sebe a ven vychází sporadicky. „Připadám si jako zrůda, která vyvolává děs v lidech kolem sebe,“ prohlásil muž u soudu.

Trvalé následky

V roce 2010, po dovršení plnoletosti, podal Vokáč na školu žalobu. Z vysouzených peněz by se chtěl finančně zabezpečit alespoň do doby, než bude schopen plnohodnotného života.

Za ztížené společenské uplatnění mu soudkyně Nová přiznala nad rámec již vyplaceného bolestného ve výši přes 700 tisíc korun ještě další bezmála dva milióny korun.

„Ze závěrů znaleckých posudků vyplývá, že následky prodělaného úrazu jsou trvalé. Došlo jednoznačně k propadu životní kvality a k vyřazení z pracovního uplatnění. Nejedná se jen o zdravotní problémy fyzického rázu, ale také o narušení psychiky, která poškozeného těžce limituje v jeho rodinném a společenském životě,“ uvedla soudkyně.

Znalci se shodli také na tom, že Vokáč trpí těžkou posttraumatickou poruchou z prožitého otřesného zážitku. „Je to hluboký zásah do jeho osobnosti. Není schopen se radovat ze života, uzavírá se do sebe a jediné jeho spojení se světem je přes počítač,“ konstatovala odborná lékařka Jiřina Krausová.

Upozornila, že právě pocit, že člověk hoří, patří vůbec k největším psychickým traumatům. To potvrdil i sám Vokáč. „Nejsem schopen ani zapálit hořák na sporáku,“ vysoukal ze sebe mladík.

Případ měl už také trestní dohru. Hoch, který Vokáče tehdy zapálil, si za ublížení na zdraví odseděl ve vězení sedm měsíců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám