Hlavní obsah

Trenéři zlodějů už cvičí na kapesní krádeže i pětileté děti

Právo, Miroslav Homola
Brno

Pětiletý zloděj s rukou v cizí tašce. To je zatím nejmladší ze zadržených kapesních zlodějů, se kterým se setkali kriminalisté v Brně. Chlapec kradl pro rozvětvený gang dospělých, kterým se říká v policejní hantýrce trenéři.

Zlodějka sebrala kabelku, ve které bylo přes 600 000 korun.Video: Policie ČR

 
Článek

„Zatím je to nejmladší zloděj, se kterým jsme se setkali. Ovšem děti ve věku sedmi osmi let, které kradou pod dohledem dospělých, už nejsou žádnou vzácností. Vychovávají si je protřelí kapsáři, kteří jednak kalkulují s beztrestností takových malých zlodějů a jednak také často moc dobře vědí, že jsou jejich tváře policii známé, a tak vše sledují zpovzdálí a na samotnou práci si cvičí, doslova trénují zástupce,“ uvedl kriminalista Petr Bartůška.

Zastavili se v nákupním centru a během nákupu ženu zloději okradli o 780 tisíc korun a další hotovost v eurech.
kriminalista

Krádež se odehrála před jedním velkým nákupním střediskem na počátku dálnice D2 v Brně. Jen o pár kilometrů dál, shodou okolností před dalším nákupním centrem, se kriminalistům podařilo v uplynulých dnech zadržet jiný rodinný gang vykradačů z Prostějova.

Odnesli si 1,1 miliónu korun 

Čtveřici zlodějů recidivistů tvoří rodiče ve věku 57 let a spolu s nimi se na krádeže především do aut před velkými nákupními centry vydává i dvaatřicetiletý syn s přítelkyní. Čtveřice má na svědomí letos dosud největší kapesní krádež na jihu Moravy. Před několika týdny okradli penzistku před nákupním centrem ve Vyškově. Paní přišla během několika okamžiků nepozornosti o kabelku, ve které měla v korunách a eurech 1 100 000 korun v hotovosti.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Policisté (zleva) Zdeněk Burian, Petr Bartůška a Tomáš Řiháček se setkávají se stále mladšími pachateli kapesních krádeží, které pro zlodějny trénují dospělí.

„Šlo o celoživotní úspory starších manželů, kteří si zakoupili dovolenou a před odjezdem na ni se rozhodli peníze, které měli dosud uschovány doma, pro jistotu uložit do peněžního ústavu. Paní doprovázela vnoučata a děti měly při cestě do banky chuť na zmrzlinu. Zastavili se tedy v nákupním centru a během nákupu ženu zloději okradli o 780 000 korun a další hotovost v eurech. Kabelku, ve které peníze byly, během následné jízdy do Brna vyhodili u dálnice. Tam jsme ji také našli a podařilo se nám díky tomu zajistit i dostatek stop k usvědčení pachatelů. Ti se sami po zadržení vyjádřili, že takový lup byl pro ně jako výhra v loterii,“ uvedl další z vyšetřovatelů, Tomáš Řiháček.

Za krádežemi vyjíždějí za hranice 

Zloději, kteří se spojili ještě s pátým spolupachatelem, stíhaným za podílnictví, si vzápětí z lupu koupili v brněnských bazarech dvě auta za celkem 400 tisíc korun. Ta se podařilo policii zajistit, ovšem další peníze jsou zřejmě nenávratně pryč. Údajně je banda utratila zčásti za nákup zlata, zčásti je naházeli do automatů a také za ně nakoupili heroin, který užívají. Podle policistů jsou tyto bandy velkým, nejen českým, ale i evropským problémem.

„Tito pachatelé, kterým hrozí až osm let vězení, cestovali a kradli v řadě míst republiky. Nám se podařilo prokázat jim 15 skutků s celkovou sumou 1 300 000 korun. Ovšem vyjížděli, stejně jako podobné jiné bandy, které se rekrutují ze sociálně vyloučených lokalit, častěji za hranice. Kradou v Maďarsku, Španělsku, Rakousku či v Itálii. Auta na přesun si půjčují v tamních půjčovnách a jezdí i do míst, kde ještě třeba vůbec není zvykem zamykat auta, a poté s lupem rychle mizí,“ doplnil policista Zdeněk Burian.

V současné předvánoční době je jejich aktivita podle policistů velmi vysoká a lidé by se před nimi měli mít na pozoru hlavně při ukládání zboží do aut, při nákupech nebo i u benzínových pump například při čištění aut.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám