Hlavní obsah

Uprchlý exposlanec Wolf si podal stížnost u Ústavního soudu

Právo, Jiří Hardoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před pár měsíci nepochodil s dovoláním u Nejvyššího soudu, svůj boj o očištění ale někdejší sociálnědemokratický poslanec Petr Wolf nevzdává. Uprchlík, odsouzený k šesti letům za dotační podvod, v pondělí podal ústavní stížnost. Učinil tak prostřednictvím svého advokáta Richarda Langa, který její podání Právu potvrdil.

Foto: Aleš Honus, Právo

Bývalý poslanec Petr Wolf a jeho manželka Hana Wolfová se u soudu zodpovídali z dotačního podvodu.

Článek

„Skutek, který se stal, není dotačním podvodem. Nenaplňuje jeho zákonné znaky. Skutek není dostatečně vymezen ani časově, ani věcně. Předmětný dotační případ proběhl řádně, dokonce za dohledu ministerstva životního prostředí,“ sdělil v pondělí Právu Lang.

„Ústavní rozměr porušení základních lidských a ústavních práv spočívá v porušení práva na spravedlivý proces, neboť je zde dramatický nesoulad ve zjištěném skutkovém stavu, tedy jednoduše řečeno, jak se věci staly, a jeho právním hodnocením,“ dodal advokát.

Soudy podle jeho tvrzení například nevzaly v potaz některá expertní stanoviska a nevypořádaly se s námitkami obhajoby.

K pobytu v žaláři byl exposlanec odsouzen loni. Do vězení však nenastoupil a policie po něm od ledna neúspěšně pátrá. Jsou na něho vydány evropský i mezinárodní zatykač.

Uhradil pět miliónů

Před měsícem on i jeho k podmínce odsouzená spolupachatelka, manželka Hana, doplatili peněžité tresty. Wolf uhradil celkem pět miliónů, jeho manželka milión.

Firma manželů Wolfových UT 2002 získala od ministerstva životního prostředí dotace na dva projekty v rámci programu na podporu vědy a výzkumu. Peníze dostala podle soudů na základě zkreslených a lživých údajů. Manželé tak v letech 2005 až 2007 postupně čerpali více než 11 miliónů korun.

Část peněz Wolf použil na vlastní výdaje, projekty byly navíc zkopírovány z internetu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám